NAVO

Binnenkort is er een grote oefening van de NAVO in de buurt van Noorwegen. We hebben reeds in de krant kunnen lezen dat het met de kleding van onze soldaten droevig gesteld is. Soldaten moesten aanvankelijk zelf maar zorgen voor goede kleding in een koud klimaat. Inmiddels schijnt dit probleem opgelost te zijn, maar je vraagt je als argeloze burger wel af wat er nog meer aan de hand is bij defensie. Kennelijk zijn er veel zaken niet op orde. En de politiek wil wel veel, zoals missies in verre landen. Defensie is er echter voor bescherming van ons land. Laten we daar grondig werk van maken. De NAVO, een samenwerking van westerse landen op defensiegebied, is daarbij onmisbaar. Het belang ervan kan niet worden onderschat.


In de eerste plaats is de NAVO van belang omdat wereldwijd de spanningen sterk toenemen. China bijvoorbeeld betreedt steeds nadrukkelijker het wereldtoneel. Het land stelt ook meer en meer eisen, bijvoorbeeld rond Taiwan. Ook is er verschil van mening over de territoriale wateren. China claimt nogal wat als het gaat om macht op zee. Verder is er de voortdurende dreiging van terreur, bijvoorbeeld in het Midden-Oosten. Een land als Iran heeft bepaald agressieve plannen als het gaat om de omliggende landen. Bovendien is er ook de macht van Rusland, dat zeker bereid is om die macht ook te gebruiken. In Syrië heeft Rusland een belangrijke vinger in de pap. Alles bij elkaar neemt de spanning in de wereld toe. Het is daarom belangrijk om een goed leger te hebben en bedacht te zijn op geweld. De NAVO vervult hier een belangrijke rol.

In de tweede plaats is de NAVO een westers bondgenootschap, wat in zekere zin borg staat voor onze vrijheid. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er verschillende samenwerkingsverbanden in de westerse wereld ontstaan. Aanvankelijk was de bedoeling ervan om het gevaar van Duitsland in te perken. Maar al vrij snel kwam de Koude Oorlog en werden deze verbanden belangrijk in de strijd tegen het oprukkende communisme. En ondanks allerlei spanningen is het gelukt om vele jaren achter elkaar vrede te hebben in de westerse wereld. We moeten dus zuinig zijn op dergelijke verbanden. Het is belangrijk dat elk land zijn eigen soevereiniteit behoudt, maar samenwerking is belangrijk voor de vrede. De achterliggende jaren hebben het nut van de NAVO ruimschoots bewezen. Het is een organisatie waarvan we de betekenis niet snel kunnen overschatten als het om vrede in de wereld gaat. Er mag veel kritiek worden geuit op deze organisatie, maar we kunnen niet genoeg waarderen dat we in een vrij land mogen wonen. Laten we dat ook bewaren en verzorgen.

Tenslotte is lidmaatschap van de NAVO niet gratis. Landen hebben beloofd om 2 procent van hun inkomen aan defensie te besteden. In Amerika wordt bijna 4% besteed aan defensie. De Europese landen echter blijven heel erg achter. Vanzelf wil iedereen in een vrij en welvarend land wonen. Maar dit brengt ook kosten met zich mee. Het is jammer dat de president van Amerika de Europese leiders op niet mis te verstane wijze dit moet aanzeggen. Het zou een ramp zijn als Amerika niet meer borg wil staan voor onze vrijheden. Er is in de wereld heel wat aan de hand. We hebben daarom de bescherming en samenwerking met de Amerikanen hard nodig. Laten we hopen dat daar in de toekomst ook in geïnvesteerd gaat worden. Laten we ook hopen dat dit op royale wijze zal geschieden. Defensie moet niet de sluitpost van de rekening worden. Helaas lijkt het daar, gelet op de kleding van de soldaten, soms wel op. Het wonen in een vrij land mag wat kosten. Ook vandaag.

Ds. W. Visscher