Met raad en daad

Klinkerland

Het dorp Nieuwe-Tonge ligt in de toenmalige polder Klinkerland (ook wel geschreven met een c). Er is tevens een straat naar genoemd, de Klinkerlandseweg. Maar waar komt deze naam 'Klinkerland' vandaan?

De naam is afgeleid van 'clinckers', dat zijn vletten (platbodem scheepjes) die werden gebruikt bij het 'moerbaggeren'. Voor de inpolderingen op Goeree-Overflakkee (en op het huidige Klinkerland) vond op de slikken en schorren 'moernering' plaats. Moernering, ook wel selnering of darinkdelven genoemd, is het afgraven van 'moer'. Dat is ooit door de zee overspoeld veen. Dit veen werd door de clinckers gewonnen. Door verbranding werd het zeezout er uit gehaald. In de late Middeleeuwen was de moernering een bloeiende industrie in de Lage Landen. Het in Zeeland en westelijk Noord-Brabant gewonnen zout kon gemakkelijk concurreren met steenzout en het vond in de Vlaamse steden een gewillig afzetgebied. (Met dank aan het Streekarchief Goeree-Overflakkee).

Waarom klaprozen?

Bij de jaarlijkse herdenking van de gevallenen tijdens de beide Wereldoorlogen worden in Engeland als symbool papieren klaprozen gemaakt en als versiering gebruikt. Hoe is dat ontstaan? In november bloeien er toch geen klaprozen meer?

De Britse militairen die na de wapenstilstand van 11 november 1918 terugkeerden uit de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, waarin zij jarenlang verbleven, spraken over die datum als 'Poppy Day' (Klaproosdag). Zij vertelden thuis, dat zij toen op de omringende akkers in Vlaanderen en Noord-Frankrijk zoveel bloed zagen liggen, dat het wel velden vol klaprozen leken. Ruim twintig jaar zijn daarom op 11 november papieren klaprozen verkocht ten bate van de oorlogsinvaliden en weduwen van gesneuvelden. Nu de slachtoffers van beide Wereldoorlogen op een zondag die het dichtst in de buurt is van 11 november, op 'Remembrance Day' (Gedenkdag) worden herdacht, is die oude traditie gehandhaafd en wordt op die dag nog altijd de klaproos als symbool gebruikt, ter herinnering aan het vele bloed dat in deze 'Great War' vloeide.

Grijs of geel

Toen wij een grotere auto zochten, wees men ons op een bestelbusje met een zogenaamd grijs kenteken. Wat wordt met een grijs kenteken bedoeld? Wij ervaren het als een ongelijke behandeling dat je voor een bestelbusje veel minder belasting hoeft te betalen dan voor een gewone personenauto. Waarom is dit zo?

Auto's met een gewicht van minder dan 3.500 kg worden in beginsel als personenauto's aangemerkt. Uitzonderingen zijn de auto's met een zgn. grijs kenteken. Deze auto's worden dan meestal als 'bestelauto's' aangeduid. Deze auto's moeten aan een aantal strikte voorwaarden voldoen. Zo mogen in de laadruimte in den regel geen passagiers vervoerd worden, zodat alleen passagiers op de voorbank vervoerd kunnen worden. Bij diverse categorieën moet de laadbak gescheiden zijn van de cabine. Ook moet de laadruimte aan een aantal minimum afmetingen voldoen. Het is dus duidelijk geen gezinsauto. Deze auto's worden eigenlijk daarom alleen bedrijfsmatig gebruikt. Het fiscale voordeel zit o.a. hierin dat er minder Motorrijtuigenbelasting betaalt hoeft te worden. De wetgever heeft deze regeling in het leven geroepen omdat bestelbusjes eigenlijk alleen maar bedrijfsmatig kunnen worden gebruikt, ze zijn bijv. dus ongeschikt om met een gezin op vakantie mee te gaan.

Bril

Als ik uit de kou in de warme kamer kom, beslaan prompt mijn brillenglazen. Afvegen helpt niet. Weet u er een middeltje tegen?

In het koude jaargetijde kunt u uw brillenglazen 's morgens voor u van huis gaat, schoon poetsen met één druppeltje glycerine, of anders met zo'n anticondensdoekje voor bril of autoruiten. En daarna nawrijven met een zeemleren lapje. Zo nodig 's middags herhalen.