Afbeelding
Foto:

Jong zijn is 'awkward'

"Jij bent zó mooi. Bij jou is iedere foto goed op Insta." Op een doordeweekse avond zitten twee blonde puberdames opgewonden met elkaar te praten in het sushirestaurant. Ze zijn knap, stads en zorgvuldig opgemaakt. Ze zien eruit alsof niet alleen de jongens, maar de hele wereld aan hun voeten ligt.

"Ik wil misschien gaan werken bij de Albert Heijn. Maar dan wel bij de zelfscan, want ik heb geen zin om al die dingen van mensen langs de scan te halen." Even later gaat het over een jongen. "Bij Engels ging hij met zijn voet tegen mij aanzitten. Als ik mijn been weghaal is het awkward, maar als ik mijn been laat liggen is het ook awkward, want wat denkt hij dan."

Gewicht is ook een onderwerp, wat tussen twee happen sushi door, wordt besproken. "Ik ging eerst echt vaak naar de Mac, maar dat was nog in de tijd dat ik niet iedere keer een kilo aankwam als ik naar de Mac ging." Het andere meisje gaat er niet op in en zegt: "Ik weeg 56 kilo." Echt waar? vraagt haar vriendin. "Ja echt, ik zal vanavond een foto maken als ik op de weegschaal sta."

Vooral ouderen zeggen dat je moet genieten als je jong bent. Maar ik krijg vanavond de indruk dat dat niet zo simpel is. Bijna honderd jaar geleden zei een dichter al dat de jeugd wordt verspild door jongeren. En toen hadden ze nog niet eens Instagram, Mac Donalds en zelfscankassa's.