Afbeelding
Foto:

Herstel van ruimte voor 'straaljagers' van de Grevelingen

OUDDORP - Sinds augustus is er iets aan het veranderen in de Grevelingen. Op verschillende plekken verschijnt land, waar twee maanden geleden nog water was. Staatsbosbeheer is bezig met het ontwikkelen van eilandjes, waar kustbroedvogels als strandplevier, kluut, dwergstern, grote stern en visdiefjes meer broedgelegenheid krijgen.

Door Lars Jacobusse

"Dit soort vogels broedt graag op eilandjes. Roofdieren kunnen daar niet goed bij ze," vertelt boswachter Wendy Janse. "Vogels als visdiefjes zitten het liefst in de buurt van kokmeeuwen. Die zijn heel fel in het verdedigen van hun eieren." De straaljagers onder de zeevogels dus. "Het enige dat er groeit, is zeekraal. Verder zijn de eilandjes open en liggen er schelpen." Ideaal voor veel soorten kustbroedvogels.

Ook de omgeving van de eilandjes is optimaal. Binnen de zuidwestelijke delta springen de oevers van de Grevelingen eruit als vrijwel kaal en daarmee bij uitstek geschikt voor kustvogels. Daarnaast zijn er veel bereikbare foerageergebieden in de buurt, zoals drooggevallen slikken en oude schorren, grote visrijke wateren en binnendijkse voedselrijke graslanden.

Het probleem is dat sinds de aanleg van de Brouwersdam in 1971 het aantal schelpeneilandjes kleiner is geworden. De populaties van vele kustbroedvogels staan onder druk en daarom is het hard nodig dat er wordt gewerkt aan nieuwe eilandjes en robuustere bestaande eilandjes.

Aannemersbedrijf Verboon Maasland ontgraaft bij de eilanden Markenje, de Kleine Stampersplaat en de Kabbelaarsbank zand en verwerkt dit in kleine eilandjes. Zo wordt de kwaliteit van het broedgebied verbeterd. Op drie grotere eilanden in het Grevelingenmeer worden speciale voorzieningen gemaakt voor de kustbroedvogels. In december moet het werk klaar zijn.

Vandaag laat boswachter Wendy de werkzaamheden bij het eilandje Markenje zien. Met de verrekijker is het eilandje vanaf de dijk goed te bekijken. In de verte is een cutterzuiger te zien. Dit apparaat woelt de bodem om en zuigt de grond op. Over het water loopt een honderden meters lange leiding, waardoor het slib van de cutterzuiger naar het eiland wordt geblazen.

Op het eilandje is een kraan bezig het slib keurig netjes te verdelen. Het ziet eruit als een spatel die een taart glad aan het maken is. "Van tevoren is heel nauwkeurig aangegeven hoe hoog het waar moet zijn. Het wordt dus heel secuur verspreid," geeft de boswachter aan. "Op de eilandjes komt een laag schelpen. Dat is de optimale ondergrond voor de vogels om te broeden en jongen groot te brengen."

De werkzaamheden aan deze eilandjes zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen. De Nederlandse Delta herbergt een groot aantal karakteristieke broedvogels. In dergelijke aantallen en variƫteiten dat Zuidwest-Nederland voor (trek)vogels langs de hele kustlijn van West-Europa en het westen van Afrika een belangrijke rol speelt. Daarom is het belang voor de desbetreffende vogels nauwelijks te overschatten.

Waar te zien?

Het eiland Markenje is te bekijken vanaf het Uitzichtpunt Markenje, bovenop de dijk, bij de scheiding van de Zuidweg en de Kortedijk bij Ouddorp.

De Kleine Stampersplaat is goed te zien vanaf de Zeedijk tussen Brouwershaven en de werkhaven Bommenede.

De Kabbelaarsbank ligt bij de Brouwersdam, aan de gelijknamige weg: Kabbelaarsbank.

Afbeelding