Afbeelding
Foto:

Zilver voor Max

Prijzen winnen, dat lijkt Max geweldig. Dan kom je in de krant en krijg je een beker of een medaille! Maar hoe win je iets? Misschien met judo, maar dan moet Max eerst zijn B-diploma halen... En anders kun je misschien ook prijzen winnen met vissen vangen?

Max doet veel met zijn vriend Kick. Ze bakken samen cakejes, ze gaan vissen, spelen met BP (Bello Pluto) de hond en ze maken een mooi werkstuk met een PowerPoint-presentatie over een dier dat een echte zwemkampioen is.

Maar zelf prijzen winnen, dat lukt Max zomaar niet. Met knikkeren wint hij wel, maar daar krijg je geen prijs voor.

Max heeft ook een broer, Daan. Daan heeft 'iets'… Daan houdt niet van lawaai, begrijpt spreekwoorden niet en gebruikt graag moeilijke woorden. Soms maken Max en Kick teveel herrie. Daan vindt dat vervelend en wordt erg boos.

" 'Ik wil die herrie niet, houden jullie er eens mee op!' Hij duwt zijn handen tegen zijn oren. 'Rustig maar', zegt mama. 'Kom, we lopen even naar de kamer.'(…)

Max is een beetje stil. Hij prikt met zijn vinger in het deeg en neemt een lik. 'Hij kan er niets aan doen, hoor,' zegt hij. 'Hij heeft iets, dat heb ik toch wel eens verteld?' Max kijkt naar Kick om te zien of hij hem begrijpt. Maar Kick haalt zijn schouders op. 'Hij doet zo, want dat komt door zijn hmm…tisme.'
Kick snapt er niets van. 'Wat zit je nou te mompelen?' vraagt hij. 'Laat maar,' zegt Max. 'Ik vertel het nog wel een keer.'
Autisme, Max houdt niet van dat woord. Hij wil het gewoon liever niet zeggen."


Maar Max heeft er wel regelmatig mee te maken. Niet alles gaat zoals hij wil. Hij weet ook dat het nooit over gaat. Het hoort bij Daan.
En daarom moet Max ook nog naar de brusjes-dag. Wat dat is mag je zelf lezen in het boek.

Aan het eind van het boek wordt het spannend. Er is een zwemwedstrijd! Wie doet er mee?
Uiteindelijk heeft Max toch een prachtige beker op het tafeltje naast zijn bed. Hoe hij daar aan komt kun je lezen in dit leuke en ook grappige boek. Je leert er vast ook wat nieuwe woorden van. Zoals: subliem, diskwalificeren, een yell en een vaantje. En weet jij wat een zeepkistenrace is?
Het boek heeft vrolijke tekeningen van Melanie Broekhoven en is vlot en grappig geschreven.

Dit boek is geschreven door Anja Adams en is uitgegeven in samenwerking met Helpende Handen. (www.helpendehanden.nl). Achterin het boek is een pagina met wat informatie over kinderen met autisme.

Prijs: € 8,50
Leeftijd: Vanaf 7 jaar
ISBN: 9789033129179
Uitgeverij: Den Hertog