Klaas en Grada Mulder zijn veel met hun camera in de natuur te vinden.
Klaas en Grada Mulder zijn veel met hun camera in de natuur te vinden. Foto:

'Hoe meer je fotografeert, hoe meer je gaat zien'

Als het even kan gaan ze naar buiten. Klaas en Grada Mulder uit Sommelsdijk zijn echte natuurliefhebbers en deze liefhebberij houden ze niet voor zichzelf. Via social media, een eigen site en het maken van ansichtkaarten laten ze anderen meegenieten van hun foto's die ze onderweg maken.

Fotogragerend echtpaar: Klaas en Grada Mulder | Door Adri van der Laan

Ruim vijfentwintig jaar geleden kwamen Klaas en Grada Mulder vanuit het oosten van het land naar Flakkee. Ze waren in die tijd al natuurgenieters en dat is tijdens hun verblijf op het eiland vooral niet minder geworden. Met grote regelmaat bezoeken ze dan ook de verschillende natuurgebieden op het eiland. Het gebied De Slikken van Flakkee staat bovenaan hun favoriete lijstje, maar ook in het Scheelhoekbos bij Stellendam komen ze graag. Daarnaast is even vertoeven in de polder of op het Havenhoofd van Middelharnis ook geen uitzondering. "We zijn allebei buitenmensen en dat is altijd al zo geweest", vertelt Grada. "Ik had een enthousiaste onderwijzer op de lagere school, die door zijn natuurlessen en wandelingen met de hele klas in het veld mijn liefde voor de natuur zeker heeft versterkt", geeft Klaas aan, die op een boerderij is opgegroeid.

Het was wel even wennen toen ze het bos en heidegebied van Drenthe moesten inruilen voor de waterrijke omgeving van het eiland. Ze woonden nog niet zo lang hier toen ze door vrienden attent werden gemaakt op de Slikken en door de jaren heen hebben ze dit gebied steeds verder ontdekt.

Klaas maakt zo'n twee à drie keer per week een wandeling over de Slikken en dat meestal 's ochtends vroeg of in de schemering aan het eind van de dag. Deze delen van de dag, waarin de natuur ontwaakt of tot rust komt, leveren de mooiste foto's op voor zijn verzameling. De foto's zijn voor een groot deel gemaakt op de scheiding van land en water. De landschapsfoto's op deze pagina zijn van hem afkomstig.

Grada heeft zich toegelegd op de macrofotografie. Zij voelt zich aangetrokken door de kleinste details van bloemen en planten, insecten zoals vlinders, libellen, spinnen en alles wat zich maar laat fotograferen. Een aantal van haar foto's is ook op deze pagina te vinden. Om bloemen of insecten voor de lens te krijgen hoeft ze niet persé ver weg. Dichtbij in haar eigen tuin maakt ze jaarlijks vele tientallen foto's. Het maken van foto's van vlinders is ook een van haar favoriete bezigheden.

Tijdens het gesprek met het fotograferend echtpaar op de Slikken van Flakkee wijzen ze regelmatig op bijzondere plantjes, vogels of insecten die we tegenkomen. Bijzonderheden die een 'gewone' bezoeker van het gebied nauwelijks opvalt. Dat ze zo opmerkzaam zijn geworden, komt door het gebruiken van hun camera, "want hoe meer je fotografeert, hoe meer je gaat zien". Beiden hebben een behoorlijke kennis van alles wat er groeit en bloeit. Als ze iets tegenkomen dat ze niet direct herkennen, wordt internet ingeschakeld en meestal wordt dan de naam van het plantje of vogeltje wel gevonden.

Klaas, die op de salarisadministratie van CuraMare werkt, vertelt dat hij zijn tochtjes in de natuur nodig heeft. "Ik ben van nature een buitenmens. Als ik dan een hele week op kantoor binnen heb gezeten, heb ik het nodig om es weer lekker de vrije natuur in te gaan". Hij vindt er de nodige rust en ontspanning en combineert dan tegelijkertijd zijn liefde voor de natuur met zijn fotografie-hobby.

Ze laten graag anderen meegenieten van hun foto's en daarom publiceren ze veelvuldig op Facebook en andere social media. Ook worden foto's van Klaas door de afdeling Welzijn & Activiteiten in de verzorgingshuizen van CuraMare gebruikt bij ontspanningsactiviteiten voor de bewoners.

Daarnaast maakt Grada ook ansichtkaarten en publiceert ze foto's op haar eigen website: www.grasnie.weebly.com

Moeraswespenorchis.
Icarusblauwtje.
Leliehaantje.
Metaalvlinder.
Het Havenhoofd Middelharnis.
De Brouwersdam.