Afbeelding
Foto: S.J. Breedveld

Sjaak Breedveld: "Je moet de schoonheid van de natuur willen zien"

Een reiger die zijn best doet om een kronkelende paling op te eten, of twee spreeuwen die ruzie maken tijdens het badderen. Sjaak Breedveld legt het liefst vogels vast als ze in beweging zijn. "Van actiefoto's kan ik geen genoeg krijgen."

Door Martijn de Bonte

De Dirkslander is graag buiten. Een paar keer per week trekt hij de natuur in. Bijvoorbeeld naar de Slikken van Flakkee, of een ander natuurgebied. "Goeree-Overflakkee is een goede plek om te wonen als vogelliefhebber." De herfstperiode is extra aantrekkelijk vanwege de vogeltrek. Duizenden vogels vliegen vanuit Noordelijke streken richting het warme Zuiden. "Dat zo een klein vogeltje zulke enorme afstanden af kan leggen vind ik nog steeds heel bijzonder."

Veranderingen

Vroeger reed de vogelaar het hele land door om zilverreigers te zien. Nu zijn ze ook volop te zien op Goeree-Overflakkee. Pas zag hij een groep met 45 Zilverreigers bij het Haringvliet. En zo is er wel meer veranderd. De Zeearend zat vroeger alleen in Duitsland, nu kun je de reusachtige roofvogel ook boven het eiland zien vliegen. De natuur is volop in beweging. Zo zijn er volgens Sjaak door de klimaatopwarming steeds vaker vogels te zien die normaal zuidelijker in Europa leven.

Een paar weken geleden zag de natuurliefhebber een Ortolaan. Een zeldzame vogel, die niet in Nederland broedt maar in zeer kleine aantallen doortrekt. Aan de muur van zijn hobbykamer hangt een haarscherpe foto van de Ortolaan. De nuchtere Dirkslander vertelt met een glimlach: "Als je zoiets ziet, dan is je dag goed."

Houtsnip in de tuin

Maar hij kan ook ontzettend genieten van de vogels rondom het huis. Mussen, Putters, Groenlingen en zelf een keer een Grote Bonte Specht. Het toppunt was toch wel de Houtsnip, een vogel die normaal in het bos leeft, zat zomaar in de achtertuin. Deze vogel had van alle tuinen in Dirksland precies die van de vogelliefhebber uitgezocht om te landen.

Vader en zoon

Zijn vrouw gaat regelmatig mee de natuur in. In de loop van de jaren heeft ze veel geleerd over vogels. In de woonkamer hangen meerdere vogelfoto's, ze wijst er één aan: "Kijk, zo een Baardmannetje is toch prachtig." De liefde voor vogels en fotografie is ook overgeslagen op hun zoon. Sjaak: "Dan gaan we samen op pad en proberen we elkaar af te troeven met de mooiste foto." Bij fotoclub de Rarekiek heeft hij veel geleerd over fotografie, zoals compositie en kleur. "Vroeger maakte ik kiekjes, nu fotografeer ik."

Nog niet uitgekeken

De vogelfoto's maakt hij met een lens van 600 millimeter. Zijn vrouw vraagt altijd of hij zijn 'kanon' meeneemt als hij de natuur in gaat. Soms laat hij de camera thuis en neemt hij alleen een verrekijker en telescoop mee om vogels te bekijken. "Vaak zie je juist als je geen fototoestel bij de hand hebt bijzondere dingen…" De natuurliefhebber en fotograaf is nog lang niet uitgekeken: "Ik ben al ruim 40 jaar vogelaar en ik vind het nog steeds boeiend. Het gedrag en de schoonheid van vogels, daar kan ik nog steeds van genieten."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding