Afbeelding
Foto: Bep Ardon

Hobbyfotograaf Bep Ardon:

'Het eiland is zó mooi'

Vanochtend stond ze om halfzeven op. Een uur later was ze bij het haventje van Battenoord. Klaar om de zonsopgang en de flamingo's te zien. Het resultaat: meer dan tweehonderd foto's. "Veel gooi ik weg, hoor. Alleen de mooiste foto's houd ik."

Door Kees van Rixoort

Tot het moment dat Bep Ardon stopte met werken, deed ze nauwelijks iets aan fotografie. Maar de jaren daarna heeft ze de smaak van het fotograferen meer dan goed te pakken gekregen. "Tijdens een fietsvakantie langs de Moezel ontmoetten we een fotograaf. Die heeft me er warm voor weten te maken. Het begon met een simpel compact-toestel, maar algauw kwam er een spiegelreflexcamera. Ook ging ik een cursus fotografie volgen en werd ik lid van de Fotoclub Herkingen. Daar heb ik veel aan gehad. Je komt steeds verder, ook door de lenzen die ik kocht: groothoek, macro, tele... Je kunt het zo gek maken als je wilt."

Buitenmens

Zoals ze zich vroeger helemaal stortte op bijvoorbeeld het schilderen, de kalligrafie en het poppen en beren maken, is Bep nu intensief aan het fotograferen. Zodra het een beetje goed weer is, trekt ze er met de camera op uit. "Ik ben heel graag buiten. Een echt buitenmens, ja. Je ziet van alles. Ik houd ontzettend van de polders op Flakkee. Het eiland is zó mooi. Mijn favoriet? De Slikken van Flakkee. Altijd als je daar bent is het anders. Nu staat de zeekraal in bloei. Prachtig als het zonnetje er 's morgens vroeg op schijnt. Dat is echt genieten, net als de bloemenranden langs de akkers. Het haventje van Herkingen is ook altijd leuk."

Gevels, stadsgezichten fotografeert Bep ook weleens, bijvoorbeeld tijdens een uitje van de Fotoclub Herkingen naar Amsterdam, Utrecht of Brugge. Maar het liefst legt ze landschappen vast. Flakkeese landschappen. "Bossen vind ik ook mooi. Maar die heb je hier niet. Daarom ga ik daarvoor meestal naar Bergen op Zoom."

Facebookpagina

Wekelijks is Bep aan het fotograferen. En als het goed weer is vrijwel elke dag. Dat levert een enorme hoeveelheid foto's op. Die houdt ze niet alleen voor zichzelf. De mooiste opnamen verschijnen met enige regelmaat op haar Facebookpagina. "Er komen wel reacties op", zegt ze, terwijl ze haar pagina laat zien. "Kijk, reacties als: prachtige foto's, mooi… Ik hoop dat er nog eens commentaar komt, opbouwende kritiek. Daar leer je van."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding