Huisvesting van arbeidsmigranten

GOEREE-OVERFLAKKEE - Namens de raadsfractie Vitale Kernen stelde Willy Heintjes donderdagavond vragen aan het college over het onderwerp Huisvesting arbeidsmigranten.

Door Jaap Ruizeveld

De fractie realiseert zich dat arbeidsmigranten nodig zijn voor veel ondernemingen in de gemeente. Maar geconstateerd wordt dat het gemeentebestuur niet of niet voldoende handhaaft bij hun huisvesting.
Een groot aantal personen verblijft in een woning zonder familiaire band. Hierdoor worden sociale - en veiligheidsaspecten niet nageleefd. De fractie verwijst naar een door de raad vastgestelde beleidsnota Huisvesting arbeidsmigranten en wilde van het college weten wie verantwoordelijk is voor het huisvesten van en de controle op het huisvesten van genoemde arbeidsmigranten. En hoeveel arbeidsmigranten een wijk of kern kan opvangen zonder identiteit aantasting en tenslotte waarom het dagelijks bestuur ondernemers niet stimuleert om op eigen terrein te zorgen voor huisvesting conform de vastgestelde nota. De PvdA gaf aan dat zij dit onderwerp al eerder in een motie had aangekaart. Wethouder Markwat wees op de faciliterende en voorwaarden scheppende rol van de gemeente bij dit moeilijke punt. Er is wel degelijk overleg met ondernemers en de handhavingstaak bij overlast ligt er. Met nieuw beleid ten aanzien van gebruik recreatieparken (nota komt eind dit jaar naar de raad) kan e.e.a. nader worden besproken.