Centrumactiviteit Ouddorp: Boerenlanddag
Centrumactiviteit Ouddorp: Boerenlanddag Foto:

Gemeente en ondernemers in Ouddorp-Centrum bundelen krachten in bedrijveninvesteringszone

GOEREE-OVERFLAKKEE - Voor de raad was het onderwerp donderdagavond op de agenda geplaatst in de besluitvormende fase. Het vaststellen van de Verordening Bedrijveninvesteringszone Ouddorp Centrum 2019 en de "Schriftelijke afspraken niveau dienstverlening" voor deze zone, ingaande op 1 januari komend jaar. Het omvat de uitvoeringsovereenkomst tussen de ondernemers in het centrumgebied van de badplaats en de gemeente. Met als resultaat een unaniem support van de politici. De fracties VVD (mw. Nijssen) en EVV (Van der Meer) gaven daarbij een extra positief signaal af.

Door Jaap Ruizeveld

De ondertekening door Gemeente Goeree-Overflakkee en de bestuurders van Stichting BIZ Ouddorp-Centrum, voorzitter P. Bezuijen en secretaris P. v.d. Langkruis, vond plaats op 11 september. De gemeenteraad was nu aan zet voor de vaststelling. Een belangrijk onderwerp. Het betekent dat, na een succesvolle introductie bij winkelhart Middelharnis, er nu voor de tweede keer in een centrumgebied in een van de kernen in de gemeente Goeree-Overflakkee een BI-zone kan worden geïntroduceerd.

Nog één stap

Er is na het raadsbesluit nu nog één stap te zetten om het project ook daadwerkelijk te kunnen starten en dat is het houden van een formele draagvlakmeting onder de stemgerechtigden. Een actie die de gemeente dient uit te voeren. Bij een positieve uitslag wordt de verordening volgens de gebruikelijke regels bekend gemaakt en treedt deze op 1 januari 2019 in werking. Bij een negatieve uitslag zal er geen bekendmaking plaatsvinden van de verordening, waardoor de verordening ook geen rechtskracht heeft.

Voor en door ondernemers

Een BI-zone is er voor en door ondernemers. De gemeente heeft in dit verband het exclusieve recht om belasting te heffen en deze in te zetten om initiatieven van ondernemers te financieren. Om te komen tot een BI-zone zijn er de afgelopen tijd gesprekken gevoerd om gebruikers en eigenaren in een aangeduid gebied te informeren. Daarnaast heeft de ondernemersvereniging OVO onderzocht of de zone gewenst is en welke activiteiten binnen een vijftal thema's dienen te worden opgepakt. Het gaat dan om Detailhandel, Horeca, Dienstverlening, Marketing en Promotie. De buitenruimte en de bereikbaarheid en om het samenwerken, het vertegenwoordigen en het stimuleren van de ondernemers.

Positief

Uit de enquête bleek dat de meerderheid van de ondernemers positief is voor de invoering van de BI-zone. Nadat ook de gemeente Goeree-Overflakkee bereidheid toonde om hieraan mee te werken, hebben ondernemers vervolgens de Stichting BIZ Ouddorp Centrum opgericht. De gemeentelijke financiële consequenties, zo staat in het raadsdocument, houden in dat de belastingopbrengst als subsidie zal worden verstrekt aan de genoemde stichting. Dit in het tijdvak 2019 – 2023, de duur van de vijfjarige overeenkomst. Twee keer per jaar 25.000 euro met in de jaren 2019 en 2020 een extra voorschot van 10.000 euro. Er worden tussentijdse evaluatiemomenten afgesproken.

Randvoorwaarden

Zowel van de Stichting BIZ Ouddorp Centrum als van de gemeente is - om met het getoonde draagvlak - het de insteek en wens om het centrumgebied van de badplaats een structurele kwaliteitsimpuls te geven en het centrum voor ondernemers aantrekkelijker te maken en dat ook te houden. Om dat te kunnen bereiken moet (door de gemeente) concreet aan een aantal onderwerpen / randvoorwaarden worden voldaan. Zoals verbetering van de parkeervoorzieningen met nadruk op de toevoeging van locatie Goudsmiene begin 2019. De invulling / uitvoering van het Verkeerscirculatieplan Ouddorp-centrum en het Keurmerk Veilig ondernemen Goeree-Overflakkee.

Afstemming

Concreet worden en zijn genoemd o.a. de realisering van Ouddorp-Bad, de ontwikkeling van bouwlocaties Welgelegen, Hofhoeck, terrein voormalige Rabobank. Het centrumgebied is aangegeven tot en met Plein 2015, dus de gehele dorpsring en de direct daarbij en op aansluitende straten / wegen: Achterweg, Broekweg, Dorpsweg, Dorpstienden, Hofdijksweg, Hogepad, Molenweg en Stationsweg. Kernpunten zijn inzet om leegstand te bestrijden en uiteraard het handhaven van het gratis parkeren. Een duidelijk verwijzingssysteem / bebording en voor de consument handig als er uniforme openingstijden kunnen worden gehanteerd.

Constructief

Met de oprichting van de Stichting BIZ Ouddorp-centrum is de basis gelegd voor een constructieve samenwerking tussen winkeliers, horeca en zakelijke dienstverlening in het kerngebied. Leefbaarheid en aantrekkelijkheid dat zijn de basisbegrippen. Of het nu gaat over de intocht van Sinterklaas, de Boerenlanddag of over de wekelijkse markt, dit alles valt er onder. De OVO (Ondernemers Vereniging Ouddorp) wil de badplaats met gerichte marketing en promotie nog krachtiger op de kaart zetten. Met een transparante bijdrage worden ondernemers bij deze inzet betrokken. De uitstraling zal via een nog te introduceren logo ook een duidelijke herkenning krijgen.