Koeler door noordcomponent in de wind

Het kon niet op met de topzomer van 2018 die zowat begon in april. Maxima tot rond 28 graden werden zelfs bereikt het vorige weekend. De stranden zaten soms vol en tot na tien uur in de avond bleef het ook op de Eilanden boven 20 graden! Ook dit weekend zal redelijk weer gaan geven onder invloed van een nieuw hogedrukgebied.

Wel is het dan koeler met middagtemperaturen tot maximaal een graad of 17 op Flakkee. Het aantal zomerse dagen dit seizoen zit al tegen de negentig in delen van Zuid- en Oost-Nederland. De diepe zuidelijke stroming werd ook de afgelopen dagen nog in stand gehouden door enerzijds een hogedrukgebied boven het oosten van Europa en aan de andere kant lagedrukactiviteiten boven de oceaan. Met die zuider werd warme subtropenlucht meegenomen vanuit Noord-Afrika en Zuid-Spanje. Momenteel wordt die bijzonder zwoele circulatie afgebouwd en maakt plaats voor een koelere instroom.

Door de positie van de uitloper van het opkomende Azorenhoog is de circulatie nogal noordelijk geworden. Uit die richting wordt natuurlijk niet de warmste lucht meegenomen naar onze meer zuidelijke contreien. Wel laat deze situatie met meer invloeden van hoge druk ruimte voor opklaringen, maar er zijn ook flinke wolkenvelden.
De nachten zullen frisser gaan verlopen (tot 8 graden minimaal) in de van origine polaire lucht. Overdag komt de temperatuur tijdens het weekend dus maximaal uit op zo'n 16-17 graden in Zuidwest-Nederland.

Eigenlijk nog prima weersvooruitzichten en bovendien staat er weinig wind de komende oktoberdagen. Vanaf maandag lijkt er echt wat meer verandering te komen. Een hogedrukgebied boven de oceaan in combinatie met toenemende invloeden van lage druk bij Scandinaviƫ doen de noordwestenwinden versterken in de Benelux waarbij ook de buienkansen en windkracht serieus lijken toe te nemen. Mocht het krachtige hoog nabij Ierland toch weer oostwaarts koersen op termijn, worden de regenimpulsen goeddeels onderdrukt, maar blijft het wel aan de koele kant in de Lage Landen met middagtemperaturen tussen de 12 en 15 graden. Na lange tijd komen we dus op een min of meer normaal temperatuurregime uit.