Afbeelding
Foto:

In Ooltgensplaat staan twee keer zoveel huizen te koop dan in Sommelsdijk

Op Goeree-Overflakkee staan ruim 21.000 huizen*. Bijna een derde van alle woningen (31%) is in handen van de woningbouwcorporaties en wordt verhuurd. De ruime meerderheid van de huizen op Goeree-Overflakkee bestaat dus uit koopwoningen (69%). De gemiddelde verkoopprijs van een woning op Goeree-Overflakkee was, volgens het CBS, in 2017 €244.507,-.

Door Martijn de Bonte en Lars Jacobusse

Dat is ruim twintigduizend euro meer dan in 2013, toen een huis gemiddeld voor €222.901,- van eigenaar verwisselde. Het totale aantal woningen op het eiland groeit gestaag door nieuwbouw. In 2017 groeide het aantal met 285 woningen. In de periode van 1 januari tot eind augustus kwamen er 72 huizen bij op Goeree-Overflakkee.

Meer in trek

Per dorp op het eiland zijn er behoorlijke verschillen in het aantal woningen waar een 'te koop'-bord in de tuin staat. In Ooltgensplaat wordt bijna zeven procent van alle koopwoningen te koop aangeboden. In Sommelsdijk is dat maar 3,3 procent. In verhouding staan er aan de Oostkant van het eiland meer huizen te koop dan op de Kop. Makelaar Albert van Rossum geeft een mogelijke verklaring: "Ik denk dat die verschillen worden veroorzaakt door nieuwbouw in een dorp als Ooltgensplaat en het feit dat het ene dorp nou eenmaal meer in trek is dan het andere. In Ouddorp bijvoorbeeld willen mensen graag wonen."

In vergelijking met andere regio's is er nog steeds een ruim woningaanbod in de gemeente Goeree-Overflakkee. Er staan 744 woningen te koop, dat is 5 procent van het totale aantal koopwoningen. Dat is minstens vijf keer zoveel dan in grote steden, waar huizen razendsnel worden verkocht en overbieden een normale gang van zaken is geworden.

Het aantal woningen dat op het eiland te koop wordt aangeboden (volgens het aanbod op Huizen op Flakkee) neemt af. De prijs waarvoor en huis in 2017 werd verkocht, lag gemiddeld 3,9% onder de vraagprijs. Maar de vraagprijzen stijgen, vertelt Wilma Heijningen van Profit Makelaardij Van Heijningen: "Per dorp zit er verschil in. De grotere dorpen zoals Ouddorp, Middelharnis en Sommelsdijk zijn populairder bij kopers, dus dat heeft gevolgen voor de prijs. Het is een uitdaging om ons portfolio op peil te houden. Maar dat is een goed teken."

Starters

Sinds februari is het aantal aangeboden huizen op Goeree-Overflakkee met ruim 130 geslonken. Doordat de bevolking van het eiland groeit, neemt de spanning op de woningmarkt toe. Hoe moet dat in de toekomst? "Het is op het ogenblik wel moeilijk, maar er wordt ook wel bijgebouwd" geeft Albert van Rossum aan. "De prijzen stijgen, net als de omloopsnelheid. Dus voor ons makelaars zijn dit goede tijden. Maar zeker voor starters is het momenteel lastig op de woningmarkt."


Bronnen:

*Woningmarktanalyse Gemeente Goeree-Overflakkee, 2017
Huizen op Flakkee
CBS


Hoogste aantal huizen te koop

Top drie:
Ooltgensplaat (6,91%)
Stad aan 't Haringvliet (6,26%)
Achthuizen (6,22%)


Laagste aantal huizen te koop.

Top drie:
Sommelsdijk (3,32%)
Melissant (4,08%)
Goedereede (4,35%)


Laagste aantal huurwoningen.

Top drie:
Ouddorp (18%)
Goedereede (22%)
Dirksland (24%)


Hoogste aantal huurwoningen.

Top drie:
Herkingen (38%)
Achthuizen (37%)
Oude-Tonge (37%)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding