Afbeelding
Foto:

Budgetkoken met kliekjes: creatief, duurzaam en voordelig

Een restje voedsel overhouden. Wie kent het niet? Oud brood, een stukje kipfilet, stronkje broccoli of een half pannetje rijst. Vaak vinden we het zonde om weg te gooien, maar, zo blijkt uit de cijfers, via de koelkast belanden de meeste overgebleven etenswaren alsnog in de vuilnisbak. De cijfers liegen er niet om. Jaarlijks gooien we per hoofd van de bevolking zo'n 50 kilo voedsel weg. Dat is niet alleen jammer van het eten, maar ook van de portemonnee, aldus de schrijfster.

Het nieuwe kliekjesboek van Puck Kerkhoven laat op een creatieve manier zien wat je allemaal kunt doen met restjes. Van de aardappeltjes van gisteren maak je in een handomdraai een aardappelsalade of aardappelkoekjes. Van restjes groente trek je een smaakvolle (en goedkope) bouillon. Overgebleven groenten laten zich goed grillen. Blijft er dan nog wat over? Serveer ze de volgende dag op een clubsandwich.

Groene kruiden blijven losjes in keukenrol gewikkeld en besprenkeld met wat druppels water in een luchtdicht bakje aanmerkelijk langer goed in de koelkast. Toch verlept? Pep ze, net als fletse groenten, even op in een bak water met wat ijsklontjes.

Leuk weetje is dat grote keukenklassiekers zijn ontstaan uit restjes overgebleven voedsel, zoals de Spaanse paella, ceasar salade, Indiase curry en nasi goreng.

Weggooi top 5

Een interessant hoofdstuk is dat waar de vraag wordt beantwoord wat we nou precies weggooien, waarom we dat doen en wat we eraan kunnen doen. Een van de oorzaken vormt het feit dat er vaak onzekerheid is bij de consument over de precieze houdbaarheid van een product. De auteur toont aan dat de Tht-codes op producten vaak misleidend zijn en er op deze manier voor zorgen dat producten vroegtijdig in de vuilnisbak belanden. De Tgt-code, te gebruiken tot, is er één die overigens zeker serieus genomen moet worden.

De weggooi top 5 in Nederland bestaat uit de volgende producten: melk en melkproducten, brood, groente, kant-en-klaar bereid voedsel en rijst en pasta. Tip van Puck: maak eens aardappelpuree, vanillevla of pannenkoeken met melk die bijna over de datum is.

Van overgebleven brood kan je zelf paneermeel maken, of wentelteefjes of een broodtaart. Een oud Turks brood kan prima fungeren als pizzabodem. Niet meer zo vers fruit smaakt nog prima in een smoothie, appeltaart, vruchtenbowl of moes.

Kijk wat je in huis hebt en wat het eerste op moet en ontdek met dit boek hoe je simpel en goedkoop aan de slag kunt met alles wat je al in huis hebt.

Puck Kerkhoven is culinair journalist en specialist in creatief budgetkoken. Het nieuwe kliekjeskookboek werd bekroond met de Kookboek van het Jaar award voor het meest duurzame kookboek van 2014.

Het nieuwe kliekjesboek
Duurzaam, voordelig én heel erg lekker
Puck Kerkhoven
2014, Uitgeverij Xander
160 blz., € 16,00 (E-book € 9,99)
ISBN 97890401 605489