Afbeelding
Foto:

Blokkeerflakkeeënaars

Vorige week stonden enkele tientallen Friezen terecht omdat ze een klein jaartje geleden de snelweg A7 hadden geblokkeerd. Met deze blokkade hielden de noorderlingen een aantal bussen met tegenstanders van Zwarte Piet tegen. Een blokkade mag niet en ook het verhinderen van de legale demonstratie in Dokkum was niet geoorloofd. Iemand noemde deze koppige Friezen Blokkeerfriezen en nu rondom de rechtszaak wordt deze term veelvuldig gebruikt.

Ik vroeg me af of 'wij' van Goeree-Overflakkee ook zover zouden kunnen komen dat we door de landelijke media Blokkeerflakkeeënaars zullen worden genoemd? En dan niet om zoiets als de kleur van Zwarte Piet, want als in een goed gesprek blijkt dat een aantal mensen moeite met die kleur hebben, dan passen we dit terecht wel aan. Waar bleven de Blokkeeroude-Tongenaars en Nieuwe-Tongenaars toen de vrachtwagens de N59 met onderdelen voor de windmolens onderweg waren? Waar bleven de Blokkeerouddorpers toen het transport voor de vakantieparken over de N57 naderde? Waar blijven de Blokkeermiddelharnissers of -sommelsdijkers als de slopers of herinrichters bepaalde straatjes indraaien? Waar blijven of bleven de Blokkeerboeren als er weer een stukje van land moet worden opgeofferd voor andere doeleinden?

We hebben weleens wat Blokkeervissers gehad, maar in vergelijking met andere vissersplaatsen stelde dat niet zoveel voor. Natuurlijk laten wij weten als we het ergens niet mee eens zijn. Natuurlijk benutten we de gelegenheid die de wet biedt om bezwaren te maken of zelfs te procederen en als we dan nog onze zin niet krijgen is de grootste uitspatting het plaatsen van een spandoek. Vervolgens keert de 'maatschappelijke rust' weer en het goede leven op het eiland kabbelt verder. "Er gebeurt dit jaar opvallend weinig op het eiland", zo verzuchtte een enigszins teleurgestelde collega ten onrechte deze week. Er gebeurt juist heel veel en we laten het gebeuren zonder blokkades op te werpen. Wat mij betreft terecht!