Afbeelding
Foto:

Goede en grote stap

De Tweede Kamer bezoeken. Ik weet nog goed dat ik dat ging doen. Of dat op de middelbare school was, weet ik niet meer. Wat ik nog wel weet is dat ik het ontzettend saai vond. Politiek interesseerde mij niets. Het was een ver-van-mijn-bed show. Alleen slimme, werkende en rijke mensen hadden naar mijn idee iets aan de politiek. Uiteindelijk heb ik best een leuke dag gehad, maar mijn standpunt over de politiek veranderde niet.

Totdat ik journalistiek ging studeren en iets ouder werd. Ik liet de puberteit achter me en begon langzaam een beetje interesse te krijgen in de politiek en opeens snapte ik ook hoe belangrijk de politiek was.

Tijdens de vorige verkiezingen heb ik samen met mijn klas alles op de voet gevolgd. Het probleem dat jongeren niet gingen stemmen omdat het ze zo weinig interesseerde of omdat ze zich toch niet gehoord voelden, kwam ook veel aan bod. We probeerde met elkaar oplossingen te bedenken en kwamen eigenlijk tot de conclusie dat er op school veel meer aandacht aan besteed moet worden. Maar wel op een hele andere manier als bij mij op school. Maak politiek aantrekkelijk! Tim Hofman is hier ook mee bezig geweest en je ziet dat het aanslaat.

Dat de overheid nu meer geld uit gaat trekken om leerlingen de Tweede Kamer te laten bezoeken is al een goede en grote stap, alleen als het daar bij blijft denk ik niet dat het heel succesvol zal zijn. Breng politiek dichterbij de jongeren. Geef ze het gevoel dat het voor hen belangrijk is. Maak het leuk en interactief en bezoek dan aan het eind van die lessenreeks de Tweede Kamer. Dan gaat het leven en denk ik dat meer jongeren zullen gaan stemmen en interesse krijgen in de politiek.