Afbeelding
Foto:

Ademloos luisteren naar 'Niet expres'

DIRKSLAND - De kinderen van de groepen 7 luisterden ademloos naar het voorlezen van Jantina Boelaars-Tanis; zij kwam maandag 15 oktober haar eerste kinderboek 'Niet expres' voorlezen op de Prins Mauritsschool in Dirksland.

In het boek speelt Guus de hoofdrol. Deze jongen geeft ons een inkijkje in zijn leven, wat het inhoudt om zich altijd te beschermen tegen de zon, ook in Nederland, en hoe hij omgaat met zijn visuele beperkingen. Jantina vertelde haar persoonlijke verhaal over haar zoon met albinisme die zij en haar man geadopteerd hebben. Omdat er zo weinig bekend is over albinisme, besloot Jantina om dit boek te schrijven.

Een fragment uit 'Niet expres':
'Dit weer is niet fijn, hè?' 'Nee, niet echt,' zegt Guus. 'Iedereen ging naar het strand vandaag, behalve ik.' 'Ik ook niet,' zegt oma lachend, terwijl ze Guus even bij zijn schouders pakt. 'Maar ik snap wel wat je bedoelt hoor,' voegt ze er aan toe. 'We willen jouw huid niet aan deze felle zon blootstellen.' 'Blootstellen?' vraagt Guus. 'Ik ga niet in mijn blootje?' Oma moet er hard om lachen. 'Ik mag ook niet in mijn blootje van opa.' Oma schenkt de glazen vol. 'Maar jouw huid verbrandt gewoon heel snel. En dat is niet goed, hoor. Weet je wat je daar van kunt krijgen?' (pag. 49/50).

Naast het voorlezen uit het boek, vertelde Jantina ook over haar beklimming van de Kilimanjaro (5.895m.) voor de Josephat Torner Foundation Europe. (jtfe.org) Dit deed zij samen met andere klimmers, om aandacht te vragen voor mensen met albinisme in Afrika. Zij worden verminkt of vermoord, vanwege het bijgeloof dat botten van mensen met albinisme een medische werking zouden hebben. De opbrengst van dit boek komt ten goede aan de Josephat Torner Foundation Europe. Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Het is te bestellen via de website www.webedu.nl/bestellen/bartimeus/.

Het was voor de kinderen van de Prins Mauritsschool een onvergetelijke presentatie over een onderwerp wat niet zo bekend is, maar veel indruk op hen maakte. Ze stelden veel vragen, waaruit hun betrokkenheid bleek. "Wat kunnen wij doen voor mensen met albinisme?" Jantina gaf voorbeelden van wat ze zelf gedaan heeft aan acties. "Zo heb ik heel veel liters soep gekookt en verkocht. Maar het belangrijkste: deel uit van wat God je heeft gegeven."