Met raad en daad

Dromen

De laatste jaren heb ik steeds spannende en angstige dromen. En als ik wakker wordt, dan is er inwendig een erge trilling. Zou dit soms door medicijnen kunnen komen die ik al vele jaren inneem? De medicatie die ik elke morgen inneem bestaat uit medicijnen voor bloeddruk, hart, cholesterol, prostaat, maagbescherming, stress en darmen.

U begrijpt dat wij van de redactie geen medici zijn. Daarom kunnen wij niet beoordelen of die nare dromen bijwerkingen zijn van de medicijnen die u gebruikt. Wel zullen we iets over dromen vertellen. Nare dromen en nachtmerries kunnen bijverschijnselen zijn van koorts, angst, het gebruik van veel alcohol of van bepaalde medicijnen. In het laatste geval moet u de arts raadplegen die u het recept gaf, want die kan vaak wel een ander middel voorschrijven. De inhoud van nare dromen kan volgens psychologen worden teruggevoerd tot vroeger tijden en kan een aanwijzing zijn van een nare herinnering uit uw jeugd, of van een wezenlijk conflict uit later dagen. In dromen krijgen gebeurtenissen en personen uit het verleden vaak een plaats, zij het niet altijd duidelijk herkenbaar. Onze hersens houden zich daar blijkbaar nog mee bezig, zonder dat wij ons daarvan bewust zijn. Het kan zijn, dat u zich nog niet definitief van bepaalde situaties hebt weten los te maken, of dat u de dood van een overledene niet kunt aanvaarden. Voor uzelf is het beter, die dromen niet te ernstig op te vatten. Kunt u zich er moeilijk van losmaken, vraag uw huisarts dan om een verwijsbriefje voor een neuroloog, mogelijk kan die u helpen.

Afbaklaag

Ik heb een oude aluminium pan waar de afbaklaag er helaas deels vanaf is. Als ik er over wrijf komen er zwarte deeltjes los. Maar het is nog wel een goede pan. Kan ik hem kaal schuren en hem dan nog als aluminium pan gebruiken?

U zou de pan kaal kunnen schuren en daarna als aluminium pan gebruiken, maar wij raden u toch af om dit te doen. U schrijft er niet bij van welk materiaal die afbaklaag gemaakt is. Bekend is dat de evt. achterblijvende losse deeltjes van zo'n laag schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Wij raden u daarom aan om de pan niet meer te gebruiken.

Erfenis negatief?

Kun je als je erfgenaam bent een erfenis weigeren als je ziet aankomen dat er straks alleen maar schulden te erven zijn?

De erfgenamen zijn in beginsel aansprakelijk voor de schulden van de overledene. Zij kunnen zelfs daarvoor in hun privébezit worden aangesproken. Daarom heeft iedere erfgenaam het recht om de nalatenschap te weigeren. De erfgenaam moet dan in een zo vroeg mogelijk stadium bekend maken dat hij van het weigeringsrecht gebruik wil maken. De wet zegt namelijk dat als iemand eenmaal heeft geaccepteerd, deze persoon daarna niet meer kan verwerpen. Met accepteren staat gelijk 'het zich als erfgenaam gedragen'. Het weigeren van een nalatenschap gaat gepaard met enkele formaliteiten bij de rechtbank. Een notaris kan dit voor u regelen. Als er twijfel of te weinig zekerheid bestaat omtrent de omvang van een nalatenschap, kunnen de erfgenamen ook de boedel aanvaarden 'onder het voorrecht van boedelbeschrijving'. Zij aanvaarden, maar als blijkt dat de boedel toch negatief is, dan zijn de erfgenamen alleen aansprakelijk voor zover er baten in de boedel zitten. Deze baten moeten dan ook uitsluitend aangewend worden om de schulden te betalen. Ook voor deze procedure bestaan enkele formaliteiten die een notaris voor u kan verrichten.