Zondag regen en koeler

Het kan niet op met de topzomer van 2018 die zowat begon in april. Inmiddels duurt het verlengde zomerseizoen dus al een maand of zeven. Maxima tot rond 25 graden zijn nog steeds haalbaar. Komende zaterdag zijn er maar liefst zo'n 90 zomerse dagen gerapporteerd in delen van Zuid-Nederland. In het doorgaans koelere zuidwesten van het land ligt dat aantal uiteraard enkele tientallen dagen lager

Een diepe zuidelijke stroming wordt in stand gehouden door enerzijds een hogedrukgebied boven het oosten van Europa en aan de andere kant lagedrukgebieden boven de oceaan. Met die flinke zuider wordt warme subtropenlucht meegenomen vanuit Noord-Afrika en Zuid-Spanje. Op donderdag bereikte ons tijdelijk een gebied met meer wolken en een kleine buienkans. Die storing is inmiddels weer voorbij.

Op vrijdag herstelt de bijzonder warme luchtaanvoer zich weer en waarschijnlijk wordt zaterdag de warmste dag uit de reeks met royale twintigers. Dan kan het wellicht 25 graden worden in het Eilandengebied waar het alweer zeer droog aan het worden is. In Brabant en Limburg is zelfs afgerond 27,5 graden niet uit te sluiten! Deze oktoberwarmte is weliswaar erg laat in het seizoen, maar niet uniek. Ook in 1990 was het rond deze tijd zomers warm en vorig jaar werd het ook nog zomers rond het midden van de maand. Zondagochtend passeert een regenband die ook een koelere oktoberfase inluidt die bovendien wat wisselvalliger wordt.

Na het aanstaande weekend blijft het nog even vrij zacht in de Lage Landen. Toch ligt een koeler en iets wisselvalliger scenario wel op de loer dan. Vooral het Europese weercentrum zinspeelt hier op. Waarschijnlijk worden de depressies dan wat brutaler, komt er meer wind en bereiken regengebieden uit het westen ons wat makkelijker. De kans evenwel op de zoveelste te warme maand blijft erg groot. Ook al verloopt de tweede helft van oktober qua temperatuur nagenoeg normaal, zal de maand uiteindelijk nog 1 zo'n graad te warm worden. Sommige prognoses voor de wat langere termijn laten ook het najaar veel te zacht verlopen. Je ziet het meestal na zeer warme zomers dat het najaar tevens (veel te) warm verloopt.