Afbeelding
Foto:

Grote denkers over grote dingen

'Durven is even de grond onder je voeten verliezen. Niet durven is je leven verliezen.' (Kierkegaard). Zomaar een citaat uit het boek 'Grote denkers over grote dingen' om bij stil te staan, te overdenken en mee te nemen in het leven van alle dag.

Met 365 quotes en gedachten van grote denkers neemt de samensteller de lezer mee in de wereld van de filosofie. De ideeën van de denkers zijn gerangschikt op thema. Geloof, de dood, geluk, leiderschap, omgangsvormen, vriendschap en vrijheid vormen een aantal van deze onderwerpen. De samensteller leidt de thema's steeds kort in en daarna volgt voor elke dag van het jaar een gedachte of uitspraak van grote denkers, dwars door de tijd en allerlei tradities heen. Door eeuwenlange mondelinge en schriftelijke overlevering wordt het mogelijk gemaakt kennis te nemen van het gedachtengoed van grote denkers uit vroeger tijden. Om ook in een tijd van verregaande digitalisering het lezen van langere teksten te blijven bevorderen een citaat van Thomas a Kempis: 'Nergens heb ik meer rust gevonden dan in bossen en boeken.' Een indrukwekkend citaat van Bonhoeffer geeft stof tot nadenken. Niet alleen over goed en kwaad, maar ook over verantwoordelijkheid: 'We moeten niet slechts de gewonden verzorgen die onder de wielen van het onrecht zijn gekomen, we moeten ook een stok tussen de wielen steken.' Waarop Maarten Luther bemoedigend bepeinst: 'Waar twintig duivels zijn, zijn wel honderd engelen.' (p.40).

Waarheid

Over waarheid de volgende gedachte: 'Om de waarheid te ontdekken wordt vereist: afzijdigheid van de kudde. En dat alleen al is genoeg om de mens banger te maken dan de dood. Want de mens is een kuddedier.' (Kierkegaard).

We kunnen heel verschillend denken over het fenomeen werk. Voltaire verwoordt het zo: 'De arbeid bevrijdt ons van drie grote rampen: de verveling, de ondeugd en de armoede.'

En als laatste nog een gedachte van Johannes Calvijn over de overheid: 'De overheid moet niet te streng zijn, maar ook niet te toegeeflijk. Het is kwaad om te leven onder een regering waar niets mag, maar het is nóg kwalijker om te leven onder een regering waar álles mag. Daarom moet de overheid het zwaard dragen, om de goeden te beschermen en de kwaden te straffen.'

Achterin het boek is een lijst met verwijzingen naar de filosofen en hun werk opgenomen.

Dit boekje is een inspirerende aanrader voor iedereen die zich wil laten verrassen door quotes van originele denkers uit verschillende eeuwen en tradities.

Hans Alderliesten bekleedt diverse maatschappelijke en bestuurlijke functies en als amateur-filosoof verdiept hij zich in wat denkers door de tijd heen door- en meegeven aan het nageslacht.

+ 365 quotes van inspirerende denkers voor elke dag
+ Cadeautip