Afbeelding
Foto: Erwin Guijt

Preventief patrouilleren tijdens donkere dagen

MIDDELHARNIS – Een wat oudere vrouw kijkt een beetje besmuikt om zich heen. Dan pakt ze een plastic kaart en gaat daarmee een deurslot te lijf door de kaart tussen de deur en de deurpost te steken. Na even friemelen schiet de deur inderdaad open. Normaal gesproken zou dit inbraak zijn, maar nu mag het van de politie. Het is namelijk bij de officiële opening van het Donkere Dagen Offensief.

Tekst en foto: Erwin Guijt

In de aula van de RGO Scholengemeenschap hebben zo'n negentig mensen zich verzameld. Vele van hen zijn actief in de buurtpreventie. Zij worden op de avond van dinsdag 9 oktober een warm welkom geheten door burgemeester Grootenboer. Die rept ook meteen over de noodzaak van het patrouilleren: "De herfst is echt weer in aantocht en het wordt weer vroeger donker.'' Daarom is het deze avond de zesde keer dat het Donkere Dagen Seizoen weer wordt ingeluid, met daarin een hoofdrol voor de buurtpreventie.

Piepende banden

De burgemeester legt uit dat de buurtpreventieteams zijn gericht op het voorkomen van met name woninginbraken op Goeree-Overflakkee. Er zijn nu dertien buurtpreventieteams op het eiland, waarvan de laatste is opgericht in Dirksland. "Zijn er mensen daarvan aanwezig in de zaal?'' vraagt de burgemeester zich af. In de zaal ontstaat op één plek kabaal: de voltallige buurtpreventie van Dirksland blijkt aanwezig. Net als dat er ook veel wijkagenten present zijn in de zaal.

Er wordt een filmpje getoond van een 'inbreker' die zich via een container toegang verschaft tot de achtertuin, via een trap op het platte achterdak weet te komen en via het openstaande slaapkamerraam de woning betreedt. Gelukkig weet een buurtbewoner 112 te bellen en met piepende banden komt er een politieauto aan. De manier waarop de agent op de inbreker afvliegt en tegen de grond werkt zorgt voor enige hilariteit, maar het doel van de video is helder: maak het ze niet te makkelijk! En: als je iets verdachts ziet, bel altijd 112.

Flipperdeur

Een deel van het programma wordt gevuld door een bureau dat zich bezighoudt met het trainen van buurtpreventieteams. Onder leiding van ervaren trainers Michiel Jansen en Andy ten Bosch plus een drietal acteurs worden er verschillende situaties nagespeeld, met oog voor de verschillende uitkomsten en mogelijkheden. De acteurs gaan zelfs zo op in hun rol, dat ze soms niet zien dat er al een stopteken gegeven is en daarom enthousiast doorgaan. Overlast gevende jongeren, verdachte auto's en aanhoudingen komen aan bod. Na nog een praatje over veilige sloten is het tijd voor de pauze.

In die pauze maken veel mensen van de gelegenheid gebruik om langs het kraampje van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) te lopen. Bij deze stand is informatie te verkrijgen over voorlichting en woonveiligheid. Ook is er een zogenoemde flipperdeur, waar mensen zichzelf toegang kunnen proberen te verschaffen door middel van een kaartje tussen de deur en de deurpost te steken en wat te wrikken. Sommige mensen gaat dit verbazingwekkend goed af…

Babbeltruc

Ook de bij de stand getoonde VR-bril is een verhaal apart. Wanneer je die bril opzet gaat er een virtuele wereld voor je open. De kijker maakt kennis met de babbeltruc in verschillende situaties. In de supermarkt bijvoorbeeld, waar iemand schijnbaar vriendelijk wijst op dat een vrouw iets is vergeten. Wanneer de vrouw dit in haar tas stopt, maakt de man van de gelegenheid gebruik om snel de portemonnee uit haar tas te pakken. In de pauze klampen sommige mensen ook de sprekers aan. Wat moet je doen als je iemand op heterdaad betrapt en de politie laat lang op zich wachten? En mag je dan een foto maken van de verdachte in verband met privacy?

De acteurs zijn inmiddels al bijna twee uur de zaal aanwezig geweest, als ze zich alle drie even onopvallend terugtrekken. De vraag is nu aan de zaal: kunnen jullie een signalement van de drie geven? Dit blijkt nog moeilijker dan gedacht. Welke kleur schoenen had het meisje ook alweer aan en wat zou de achtergrond zijn van de jongen met het mediterrane uiterlijk? Een politieagente merkt op dat het vooral verstandig is om te letten op specifieke kenmerken van iemand, in plaats van op de kleding. Tenslotte kan kleding makkelijk uitgedaan worden, bij een litteken of iets dergelijks is dat moeilijker. Het is een van de vele tips en trucs die deze avond worden uitgewisseld. Met deze informatie kunnen de buurtpreventieteams weer aan de slag!