Naast de expositieruimte in het Streekmuseum, richtte WO2GO samen met de vrijwilligers van het museum Raad- en Polderhuis een WO2 gerelateerde expositie in. Bij de opening op 5 mei 2010 waren ook Amerikaanse gasten aanwezig, waaronder de vliegnier Bill Effinger die op 6 december 1944 een geslaagde noodlanding maakte nabij Ouddorp.
Naast de expositieruimte in het Streekmuseum, richtte WO2GO samen met de vrijwilligers van het museum Raad- en Polderhuis een WO2 gerelateerde expositie in. Bij de opening op 5 mei 2010 waren ook Amerikaanse gasten aanwezig, waaronder de vliegnier Bill Effinger die op 6 december 1944 een geslaagde noodlanding maakte nabij Ouddorp. Foto:

WO2GO houdt al 10 jaar de eilandelijke oorlogsgeschiedenis levend

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het zijn drukke tijden voor Stichting WO2GO. Het project Verdrinkend Land, over de inundatie in de laatste twee oorlogsjaren, is in de afrondende fase. Een nieuwe website is in ontwikkeling. Er zijn activiteiten tijdens de Maand van de Geschiedenis. En het tienjarig jubileum van de stichting staat voor de deur.

Door Kees van Rixoort, foto's: WO2GO

Stichting WO2GO zag het licht in 2008. De stichting bestudeert Goeree-Overflakkee tijdens de Tweede Wereldoorlog en wil deze periode levend houden onder de bevolking. Aanleiding voor de oprichting was de berging van de jachtbommenwerper van Robert E. Stover, een Amerikaanse militair uit Pittsburgh, die in de zomer van 1943 na een luchtgevecht neerstortte langs de Oudelandsedijk nabij Oude-Tonge. De berging van het toestel was in 2007. De initiatiefnemers van WO2GO wilden de restanten van het vliegtuig koste wat kost op Goeree-Overflakkee houden. Ze hadden al te vaak gezien dat op het eiland gevonden voorwerpen uit de periode 1940-1945 overal in het land opdoken. Voor Stover realiseerde WO2GO een monument op de locatie waar zijn toestel was geborgen.

Een tweede aanleiding voor het oprichten van de stichting was het onderzoek dat in diezelfde tijd plaatsvond naar een neergestorte B-17 bommenwerper voor de kust van Ouddorp.

Ceremonieën

De stichting heeft in tien jaar tijd het nodige bereikt. Zo zijn er, naast het monument voor Stover, nog twee monumenten geplaatst, evenals een kleine twintig panelen met informatie over gebeurtenissen tijdens de luchtoorlog boven Goeree-Overflakkee. Onthullingen van dergelijke aandenkens gingen regelmatig gepaard met stijlvolle ceremonieën, die mensen vanuit de hele wereld naar het eiland trokken, ook vanuit landen als Canada, Australië en de Verenigde Staten.

Een fraai wapenfeit van WO2GO is ook de bunkerroute op de Punt bij Ouddorp. Het met veel menskracht uitgegraven Duitse bunkerdorp is een ware ontdekking, ook voor schoolklassen die zich op een spannende manier in het verleden willen verdiepen. Twee jaar geleden wist WO2GO een elders in Ouddorp uitgegraven Tobruk-bunker te verplaatsen naar de bunkerroute. Daar fungeert dit betonnen bouwwerk als 'uithangbord' langs de weg, wat de vindbaarheid van de bunkerroute heeft vergroot.

Publicaties

Voorts organiseert de stichting vier keer per jaar een gratis toegankelijke filmavond, die altijd een volle zaal oplevert. In 2011 verscheen het boek 'De Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee'. Het is het eerste deel van een serie, waarvan deel twee in de maak is. Wanneer dit deel verschijnt is nog niet bekend. Daarnaast zijn er andere publicaties van WO2GO verschenen.

Verder was de stichting nauw betrokken bij de Bevrijdingsfestivals in 2010 en 2015. Voorbereidingen voor het festival in 2020, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, staan in de steigers. Het moet weer een groots gebeuren worden. WO2GO is ook bekend van ondersteuning bij herdenkingen, zoals de jaarlijkse 4-meiviering.

Het noemen waard zijn voorts de bijzondere flypasts die WO2GO naar het luchtruim boven Goeree-Overflakkee wist te halen. Ruim tien verschillende toestellen uit de Tweede Wereldoorlog waren te bewonderen, zoals een B-25, een C-47 en diverse soorten lestoestellen. Als hoogtepunt geldt de flypast van een Lancaster bommenwerper, geflankeerd door een Spitfire.

Deze – lang niet complete – lijst met wapenfeiten maakt duidelijk dat stichting WO2GO in tien jaar tijd niet bepaald een slapend bestaan heeft geleden. Integendeel, er is heel veel tot stand gebracht. En dat allemaal met een handvol vrijwilligers. Volgens voorzitter Dennis Notenboom is het werk nog lang niet af en kunnen we de komende jaren nog veel verwachten van WO2GO. Zoals op niet al te lange termijn in ieder geval een extra plaquette, deel 2 van de Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee, een nieuwe website en, voor het eind van dit jaar, de oplevering van het inundatieproject Verdrinkend Land.

Jubileumbier

Op 30 november viert de stichting het tienjarig bestaan met genodigden: donateurs, sponsors en relaties. Dan presenteert de jarige samen met brouwerij Solaes een jubileumbiertje met de naam Smokey Stover, vernoemd naar de Amerikaanse vliegenier Robert E. Stover, waar het tien jaar geleden in feite allemaal mee begon. Het is een bruinrode Engelse Porter, speciaal voor WO2GO gebrouwen.

Monument Stover: Het monument op de locatie waar het toestel van Stover neerstortte. Het initiatief van het monument was mede de geboorte van de stichting.
Groepsfoto van de deelnemers van de door WO2GO georganiseerde Battlefieldtour ‘de Slag om de Schelde’.
Mark Grinwis en Jan Cees Grinwis aan het werk bij het vrijgraven van de Bunkerroute. Het vrijmaken van het bunkercomplex kostte uiteindelijk meer moeite dan het bouwen ervan…
Groepsfoto van Canadese en Engelse familieden van de bemanning van de Halifax die op 23 april 1944 neerstortte bij Herkingen. Zij waren aanwezig voor de herdenking en onthullingen van plaquettes. Op de foto het graf van Bert Austin, een van de omgekomen vliegeniers van het toestel.
Beeld vanuit de lucht van de Tobruk bunker aan het Hoge Pad in Ouddorp. De bunker werd met deze bijzondere operatie verhuisd naar de Bunkerroute.