Met raad en daad

Hypotheek en verzekeringen

Sinds enige tijd verdiep ik mij in de hypotheekmaterie. Ik kom daar begrippen tegen als levensverzekeringen en overlijdensriscoverzekeringen. Kunt u me uitleggen wat nu het verschil tussen beide verzekeringsvormen is? Wat zijn de principiële bezwaren tegen deze verzekeringen? Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht als je een annuïteitenhypotheek afsluit?

U snijdt een onderwerp aan, dat te veel aspecten bevat voor een volledig antwoord in deze rubriek. We kunnen daarom slechts een globaal antwoord geven. Bij een levensverzekering is de uitkering afhankelijk van de vraag of de verzekerde al of niet in leven is. Er zijn daarbij twee basisvormen te onderscheiden, de verzekering bij leven en de verzekering bij overlijden. De eerste keert uit als de verzekerde in leven is bij het einde van de looptijd van de levensverzekering en de laatste bij het overlijden van de verzekerde binnen de looptijd. Bestaat de uitkering uit een eenmalig bedrag, dan spreekt men van een kapitaalverzekering, men spreekt daarentegen van een renteverzekering als de uitkering uit periodieke bedragen bestaat (lijfrente). Bij een overlijdensrisicoverzekering wordt het verzekerde kapitaal vaak gekoppeld aan de restschuld van de hypotheek. Hierbij wordt dan voorkomen dat de nabestaanden van de verzekerde bij diens overlijden met een grote restschuld blijven zitten. Een overlijdensrisicoverzekering wordt door een aantal geldgevers verplicht gesteld. Gemoedsbezwaarden hebben doorgaans dezelfde bezwaren tegen beide verzekeringen als tegen verzekeringen in het algemeen.

Hoe gevaarlijk is asbest?

Mijn man moet regelmatig asbest verwijderen. In zijn werkkleding zullen ondanks alle voorzorgen denk wel wat vezels blijven zitten. Ik zit nu echt met vraag of dit nu gevaarlijk is of niet.

Heel veel jaren hebben wij asbest voor allerlei doeleinden in huis gehad. Pas de laatste tijd is men tot de ontdekking gekomen dat mensen die asbest verwerken, kans lopen na verloop van tijd een ernstige longaandoening te krijgen. De vezeltjes die vrij komen bij het zagen en boren, kunnen gemakkelijk worden ingeademd. Daarom heeft men nu richtlijnen uitgevaardigd dat asbest niet meer gebruikt mag worden en onder hele speciale omstandigheden verwijderd moet worden. Omdat uw man betrokken is bij asbestverwijdering moet hij zich houden aan de speciale voorschriften. De enkele vezeltjes die in zijn goed achterblijven, zullen geen invloed op zijn gezondheid hebben omdat de concentratie daarvan te gering is. Hoe gevaarlijk asbest is kunnen we niet in een getal uitdrukken, maar omdat er een duidelijk verband bestaat tussen ingeademd asbest en longaandoeningen, moeten we voorzichtig zijn.

Magnolia snoeien?

Wanneer kan ik 't beste mijn magnolia snoeien?

Tuinliefhebbers lopen in 't najaar graag met hun snoeitang en de heggenschaar rond om alle bomen en struiken te kunnen kortwieken. Maar er zijn heel wat heesters die helemaal geen snoei verdragen. We kunnen wel een krantenkolom met hun namen vullen. Een van die gevoelige struiken is de beverboom ofwel magnolia. Pas als die flink ontwikkeld is, kunt er eens een oude tak uithalen, maar verder mag u er niet met uw snoeigereedschap aankomen!

Noot-zaak

Hoe kan ik pas geraapte walnoten drogen?

U kunt het beschimmelen van walnoten voorkomen door ze midden in een laag droog zand te leggen, maar na een half jaar worden ze al ranzig. Ze moeten wel kurkdroog zijn alvorens ze in 't zand worden gelegd.