Afbeelding
Foto:

Pas op voor de boef

Opnieuw een grappig en ook een beetje spannend boek voor beginnende lezers. Bram Kasse heeft weer een leuk verhaal geschreven over de vijf broers Jip, Jep, Jop, Joep en Joop. Ze zijn de zonen van de bakker van het dorp. Eerder lazen we over hen in het boek: Pas op voor de taart.

Jip, de jongste van de broers, is vandaag vroeg op school. Hij wacht op Lis. Lis is jarig vandaag. Ze is nu zes jaar. Ze heeft een tas met drop en spek bij zich.

En dan is daar ineens Brok de boef. Hij pakt de tas van Lis. Jip wijst: 'brok heeft de tas van lis! pak brok!'

Maar geen van de broers durft. Daar komt juf. Ze loopt naar de jarige Lis om haar te feliciteren.

'je huilt, 'zegt juf.
'dat komt door brok!' roept joep.
'hij heeft de tas van lis,' zegt jip.
juf kijkt op.
'zat er geld in?'
'nee,' zegt lis. 'snoep.
'mooi', zegt juf.
ze veegt de wang van lis schoon.
'mooi?' roept joep.
'het is een ramp! u moet iets doen!'
juf pakt haar tas.
'snoep is troep. het is slecht voor je tand. dan komt er een gat in.'…

Zo denkt de vader van de broers er ook over en Peer met de pet ook. Jammer! Wat nu? Brok moet gepakt worden, ook al heeft hij geen geld, maar snoep gepikt.

Dan gaan de broers naar boer Faas. Die heeft al eerder Brok gevangen met Flats zijn kip. Boer Faas is een held. En zo gaan de broers boer Faas ook aankleden. Hij ziet er stoer uit. Hij ziet eruit als een echte held. Dan gaan ze met z'n allen op zoek naar Brok de boef. Die is inmiddels in de snoepwinkel van vrouw Floep. Daar maakt hij rommel en wordt hij erg boos, omdat hij de kluis niet kan vinden. Hoe moet het nu? Peer met de pet durft zelfs niet meer op Brok af te gaan.

vrouw floep snikt.
'het gaat fout,' zegt ze zacht.
'was hier maar een held.'

En laat nu net Boer Faas in de buurt zijn. Op het juiste moment op de juiste plaats. Hoe bang hij ook is, toch wordt hij opnieuw de held van het verhaal.

Een geweldig boekje, dat beginnende lezers graag zullen lezen. Het verhaal bevat geen hoofdletters en heeft korte zinnen. Het is leuk dat er voor deze groep lezers ook spannende en grappige boekjes verschijnen. En als het wat teveel wordt is er vast wel iemand die een stukje voor wil lezen. Want ik vermoed dat dit verhaal in één keer uitgelezen zal worden.Het staat vol met grappige tekeningen van Daan van Oostenbrugge. Ook de voorkant spreekt aan. Vrolijke kleuren en het maakt nieuwsgierig naar het verhaal achter de tekening.

Prijs: € 4,90 (Dit is een actieprijs! Na 31-12-2018 is de prijs € 8,90)
Leeftijd: vanaf 6 jaar
ISBN: 9789033129209
Uitgeverij Den Hertog