Vanaf medio volgende week nazomers

Vooral op middellange termijn keert het nazomerweer een paar dagen terug. De zogenaamde Sint- Gummaruszomer is een fase rond 11 oktober die regelmatig opvallend warm weer brengt in 't land. Vrijdag en zaterdag verlopen eerst nog opvallend zacht met op de zaterdag wellicht bijna 20 graden.

Toch komt er nog een uitgeblust regenfront naar Zuidwest-Nederland met uiteraard enige regen daarbij. Het tweede deel van de zaterdag kan dus al wat regenperikelen geven en wellicht ook op zondag nog even. Achter de storing om is het met maximaal 14-15 graden zondagmiddag wel eens stuk koeler op Flakkee. Na het weekend zou het dan snel stabieler moeten worden met meer zon en weer wat hogere maxima. We zien dan rap een klein maar fijn hogedrukgebied naderbij komen dat zorgt voor die weersverbetering.

Vooral rond medio komende week en richting het volgende weekend is er nog kans op zo'n twee of drie dagen met serieuze nazomerwarmte. Rond 12 oktober worden maxima tot 22 graden verwacht als een diepe zuidzuidwestelijke (boven)stroming warme lucht uit Zuid-Frankrijk zou kunnen meenemen. Een diep lagedrukgebied lijkt voor anker te gaan op de Atlantiek ver ten westen van Ierland. Anderzijds stijgt de druk boven het Europese continent. Gevolg is een aantrekkende stroming uit het zuiden waarmee warmte komt. Mocht de subtropenwarmte echt goed naar het noorden gaan uitvloeien, is zelfs zo'n 25 graden haalbaar! Het luistert nogal nauw met die hoge dagtemperaturen en zeker richting half oktober. Mocht de wind iets te veel bijdraaien naar het zuidwesten blijven we steken op 18-19 graden. Maar ook als de wind te veel een zuidoostcomponent krijgt, wordt al wat meer afgekoelde continentale lucht meegenomen die daar in de wat kouder wordende nachten ontstaat. Nogmaals, de exacte windrichting is evident in dit thermische verhaal.

Een nogal opvallend gegeven tenslotte is dat de afgelopen maand september uiteindelijk maar iets te warm verliep. We begonnen de nazomermaand veelbelovend met bijna drie graden temperatuuroverschot, maar door het beduidend koelere weer, zeker in de laatste maandfase, werd het gemiddeld maar een halve graad te zacht op de Eilanden. April tot en met juli waren zoals bekend uitzonderlijk warm.