'Drijvende kracht achter verduurzaming en eilandmarketing'

GOEREE-OVERFLAKKEE – "Zoals men gewend is, zal wethouder Arend-Jan van der Vlugt tot het moment dat hij zijn functie op 13 december neerlegt, vol energie en enthousiasme zijn taken voor de gemeente Goeree-Overflakkee blijven vervullen". Dit benadrukken bestuur en fractie van het eilandelijk CDA. De scheidende bestuurder richt zich ook in deze fase volledig op de uitvoering van zijn werkzaamheden en heeft geen behoefte aan extra publiciteit die dit zou kunnen beïnvloeden.

Door Jaap Ruizeveld

In de verklaring van CDA Goeree-Overflakkee zijn wel enkele signalen van Arend-Jan van der Vlugt opgenomen. "Met veel plezier en ambitie heb ik als wethouder in het collegeteam mij ingezet voor het behartigen van de belangen van de gemeente en haar inwoners. Een uitdaging. Immers de eilandgemeente had een herindeling achter de rug en kreeg vanuit het Rijk een enorme windopgave voor de kiezen. Ook in de periode na de economische crisis, wilde ik graag mijn steentje bijdragen voor Goeree-Overflakkee. Met het doel om gezamenlijk het eiland op de kaart te zetten en ook voor de toekomst vitaal en economisch sterker te maken".

Oneerlijk                                                                                                                                                        

"Dat we nu mogen constateren dat ons eiland bekendheid heeft verworven en dat we het krimpscenario in nauwe samenwerking met onze ondernemers, inwoners en provincie hebben weten om te buigen naar groei, geeft mij een trots gevoel. Na deze pioniersfase ben ik toe aan nieuwe uitdagingen. Na zes jaar wethouderschap voor de gemeente Goeree-Overflakkee zal ik plaats maken voor een opvolger. Daarnaast hebben berichten die de afgelopen weken in de media verschenen mij erg geraakt. Het is onterecht, oneerlijk en onacceptabel. Het heeft mijn besluit mijn functie te beëindigen doen versnellen", verklaart Van der Vlugt.

Onjuist

Wat dit laatste punt betreft: Via ingezonden brieven en op social media werden ongenuanceerde stellingen verkondigd en geruchten verspreid over toekomstig gebruik van de natuurcamping nabij de Hofdijkseweg in Ouddorp; hierbij werd ten onrechte gesuggereerd dat er wellicht van enige 'belangenverstrengeling' sprake zou kunnen zijn. In de vergadering van 6 september verwierpen de raadsfracties unaniem de verdachtmakingen en kwetsende reacties. Aantijging jegens de wethouder werd met kracht veroordeeld. Bij genoemd onderwerp speelt overigens de gemeente geen rol.

Oppositiepartijen

Op ons verzoek reageerden in twee artikelen in deze krant, naast de collegepartijen, uiteraard ook de overige fracties in de gemeenteraad op de inhoud van het CDA-persbulletin.

ChristenUnie

Bert Tuk, fractievoorzitter ChristenUnie, geeft aan dat het besluit van Arend-Jan om te stoppen met het wethouderschap, voor de CU-fractie echt uit de lucht is komen vallen. "Wij hebben begrepen dat commotie over 'de mogelijke overname' van het natuurkampeerterrein in Ouddorp het proces om zijn functie voortijdig te beëindigen nog heeft versneld. Wij vinden het jammer dat hij deze keuze heeft gemaakt, maar hebben dit uiteraard te respecteren. Jammer, want volgens ons was hij een zeer energieke en constructieve wethouder die prima op weg was om ons eiland verder te brengen. Wij wensen hem, na zijn vertrek medio december, veel succes in zijn verdere werkzaamheden."

PvdA

Namens de PvdA stelt fractieleider Jaap Willem Eijkenduijn dat de fractie respect heeft voor een wethouder die aanvoelt dat zijn uiterste houdbaarheidsdatum eraan zit te komen. "Dit wijst op een goed ontwikkeld politiek gevoel en een actieve antenne in de maatschappij. Naast het feit dat Arend-Jan van der Vlugt een zeer innemend persoon is, heeft hij veel voor Goeree-Overflakkee betekend, waarbij hij met name de drijvende kracht was achter de verduurzaming van ons eiland en het nationaal en internationaal op de kaart zetten van Goeree-Overflakkee."

EVV

"Het vertrek van Arend-Jan heeft ons verrast", zegt Aat van Alphen (fractieleider Eiland van Vrijheid), "hoewel wij op de hoogte waren van zijn twijfels. Zoals ieder mens in zijn of haar bestaan een aantal rollen vervult, was zijn 'schouwtoneel', zoals Vondel dat noemde, erg vol. Echtgenoot, vader, zoon, ondernemer, politicus. En dus een "hoge boom". Van nature gedreven mens. Aardige man. Hij heeft mooie lijnen uitgezet. Jammer dat hij de oogst niet als dagelijks bestuurder kan aanschouwen. Hoe dan ook: dank en het ga hem goed."

Groep Zwerus

Ondanks een tweetal uitnodigingen daartoe, heeft fractievoorzitter Jan Zwerus (groep Zwerus) als enige fractie in de raad geen gebruik gemaakt van het verzoek een reactie te geven op het komende vertrek van wethouder Van der Vlugt.