Wethouder van der Vlugt op de Brouwersdam. Foto: Archief Eilanden-Nieuws
Wethouder van der Vlugt op de Brouwersdam. Foto: Archief Eilanden-Nieuws Foto:

Respect voor zijn besluit en waardering voor inzet

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt legt in december zijn functie neer

GOEREE-OVERFLAKKEE - De inhoud van het persbericht waarin het CDA-Goeree-Overflakkee dinsdagmiddag bekend maakte dat Arend-Jan van der Vlugt als CDA-wethouder per 13 december 2018 zijn functie zal neerleggen, kwam voor een ieder als een grote verrassing. Het leidde tot veel reacties. Na een intensieve periode van afwegen, heeft Van der Vlugt besloten plaats te maken voor een nieuwe wethouder. De energieke en enthousiaste bestuurder was van 2007 tot 2010 wethouder in de voormalige gemeente Goedereede en werd in 2013 bij de start van de fusiegemeente Goeree-Overflakkee opnieuw gevraagd om namens het CDA zitting te nemen in het college.

Door Jaap Ruizeveld

Ook na de verkiezingen van dit voorjaar 2018 bleef hij deel uitmaken van het nieuwe dagelijks bestuur. Of dat voor de gehele periode tot 2022 zou gelden, of dat hij tussentijds het stokje wellicht zou overdragen aan een opvolger, werd toen door insiders als niet onmogelijk beschouwd. Arend-Jan beheert in het college de overkoepelende portefeuilles Openbare Werken, Innovatie, Economie, Landbouw en Visserij. Ook is hij kernwethouder van Goedereede/Havenhoofd, Dirksland en Langstraat.

Gedrevenheid                                                                                                                        

Bestuur en raadsfractie van het CDA Goeree-Overflakkee vinden het bijzonder jammer dat Arend-Jan van der Vlugt vanaf 13 december niet langer als CDA-wethouder zal deelnemen in het gemeentebestuur. "Met respect voor zijn keuze en een grote mate van dankbaarheid voor al het werk, zal zijn enthousiasme, gedrevenheid en enorme inzet gemist worden. Gesprekken over de opvolging zijn in gang gezet. Op korte termijn zal het CDA aangeven wie als nieuwe wethouder de inzet van Arend-Jan van der Vlugt voor het eiland zou kunnen voortzetten".

Reacties                                                                                                                                        

Op de gemeentelijke site Goeree-Overflakkee stelt het college van burgemeester en wethouders: "Wij betreuren het vertrek van Arend-Jan van der Vlugt. Wij respecteren zijn beslissing, maar verliezen een innovatieve, enthousiaste en betrokken wethouder". De wethouder maakte dinsdag tijdens de wekelijkse collegevergadering zijn beslissing bekend. De collegepartijen SGP, Vitale Kernen, CDA en VVD reageerden via hun fractievoorzitter.

SGP

Het aangekondigde vertrek van onze wethouder Arend-Jan van der Vlugt kwam voor de SGP als een verrassing, zegt fractieleider Kees van Dam. "Uiteraard was bekend dat de, wat ons betreft, onterechte kritiek op zijn integriteit bij hem diep binnenkwam. Zijn vertrek in december is een gemis voor ons eiland. Arend-Jan was een bevlogen bestuurder, die vol energie en ambitie het goede zocht en zoekt voor ons eiland. De woorden pragmatisch, energiek en doortastend passen naadloos bij hem. Wij respecteren zijn keuze, al is het met pijn in het hart. Wij hopen en verwachten dat het CDA een goede opvolger kan vinden die het stokje over kan nemen. Ook zijn wij blij dat Arend-Jan de tijd neemt om zijn werk op een goede manier af te ronden en over te dragen. Uiteraard wensen we hem alle goeds toe".

Vitale Kernen

Fractievoorzitter VKGO, Johan de Vos, zegt: "Wij hebben alle begrip voor het besluit van wethouder Arend-Jan van der Vlugt. Een gedreven bestuurder met een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor de dossiers in zijn portefeuille. De gemeente Goeree-Overflakkee was niet, of zeker niet voldoende, bekend buiten het eiland voor de herindeling in 2013. Arend-Jan heeft er in grote mate aan bijgedragen dat wij meer op de kaart zijn gezet. Dat is bijvoorbeeld terug te zien in het toenemend aantal inwoners. Als openbaar bestuurder zit je in een glazen huis. Je kunt nog zo zorgvuldig en met de beste bedoelingen handelen, maar men heeft een mening."

Ongenuanceerd

Namens de VVD-fractie geeft Addy Rijerkerk aan: "Wij vinden het erg jammer dat Arend-Jan zijn vertrek (in december) als wethouder heeft aangekondigd. Jammer voor hem, voor het CDA, voor het college, voor de gemeenteraad, maar vooral voor ons eiland. Hij heeft met een niet-aflatende inzet en enthousiasme het eiland vooruit geduwd. Voor mij persoonlijk geldt dat ik hem niet alleen een goede keihard werkende wethouder vind, maar ook een eerlijk mens. Ik vind het daarom kwalijk en beneden alle peil dat hij enige weken geleden zo ongenuanceerd is beticht van 'belangenverstrengeling'. Wij wensen Arend-Jan voor de nabije toekomst veel succes met zijn nieuwe uitdagingen. De VVD bedankt hem hartelijk voor alle inspirerende jaren en voor zijn bestuurlijke werkzaamheden voor gemeente, inwoners, ondernemers en eiland Goeree-Overflakkee".

Lees de reacties van de oppositiepartijen en het CDA op pagina 9.