Afbeelding
Foto:

Spannend boek over straling en vaccinatie

Een spannende roman over een actueel probleem. Jacques van de Baan debuteerde in 2012 succesvol met 'Prooi.' Het kenmerkende voor zijn boeken is de goede combinatie van spanning en actuele thema's. In zijn nieuwe boek 'Paniek' schrijft hij over de gevaren van straling.

Reinier Visser, analist bij de veiligheidsdienst, staat voor een raadsel. Nederland wordt overspoeld door een golf van hersenvliesontsteking en andere ernstige gezondheidsklachten. Dieren worden agressief en vallen mensen aan. Het raadsel wordt nog groter als op de Noordzee onverklaarbare dingen gebeuren en schepen zonder aantoonbare reden zinken. Met een team van analisten gaat Reinier op zoek naar de oorzaak. Hij stuit op een uiterst gevoelige zaak met invloeden tot op het hoogste niveau.

Jasmijn Hoogendijk, vriendin van Reinier, doet als wetenschapper onderzoek op de Noordzee. De problemen die zij daar voorziet, brengen de kustlanden van West-Europa in dodelijk gevaar. Als de bedreigingen op zee en land samenkomen en escaleren, is de paniek niet te overzien.

Christelijke achtergrond

Hier is in het kort de inhoud van dit boek getoonzet. Maar een boek van ruim 300 bladzijden in 700 tot 800 samenvatten is onmogelijk. Daarbij is de problematiek zo ingewikkeld, dat we telkens moeten terugschakelen waar een en ander over gaat. Het is een spannend boek, met een duidelijk christelijke achtergrond. Wanneer je eenmaal begonnen bent, heb je het in enkele avonden uit. Het is geen theologisch boek, maar wel een boek dat je aan het denken zet. Het houdt het midden tussen actuele onderwerpen met betrekking tot hedendaagse problematiek en spanning, naast een goede beschrijving van de karakters.

Welke twee onderwerpen neemt de schrijver bij de kop? Al zijn ze verschillend, en er wordt divers over gedacht: straling en vaccinaties. Onder 'gewone' burgers is er altijd al verschillend over gedacht, maar dat ook onder de wetenschappers zeer grote verdeeldheid bestaat, verbaast de schrijver. Waarom die verbazing? Wetenschap is er om onafhankelijk onderzoek te doen en zo een objectieve mening te kunnen vormen.

Ondermijnend

Wat maakt de praktijk zo weerbarstig? Omdat wetenschap haar bestaansrecht ontleent aan fondsen. En… die fondsverstrekkers zijn verre van onafhankelijk en hebben meestal commerciële doelstellingen. Al wil Van de Baan niet alle wetenschappers over één kam scheren. Vanuit hun eigen gedachtegoed zijn we wel onafhankelijk, maar externe factoren kunnen die noodzakelijk onafhankelijkheid ondermijnen. Dat is volgens de schrijver een van de oorzaken dat wetenschappelijk onderzoek niet eensluidend is.

Een andere oorzaak is dat er te weinig lange termijn-onderzoeken worden uitgevoerd en dat door verschillen in wetgeving onderzoeken verkeerd worden uitgevoerd. In dit boek wordt het COFAM-onderzoek als voorbeeld beschreven. Overheden nemen verkeerde beslissingen, waarbij ze zich politiek kunnen verschuilen achter de uitgevoerd wetenschappelijke onderzoeken die onafhankelijk heten te zijn, maar dat absoluut niet zijn.

Laat het duidelijk zijn dat de beschreven misstanden in dit boek en onderzoeken staan op internet en dus geen fictie zijn. Wie de moeite neemt om op internet te graven, zal verbaasd staan van de misstanden en controverse over straling en vaccinaties.

Overheid vertrouwen

Wat waarheid is, blijft een subjectieve aanname, maar veel overheden hanteren pas de stelling dat iets verboden wordt, als er wetenschappelijk wordt aangetoond dat het schadelijk is. Wat zou de conclusie van de schrijver zijn? Niet pas verbieden als iets is aangetoond dat het schadelijk is, maar de burgers in ons vaderland moeten op de overheid kunnen vertrouwen dat iets pas toegestaan is dat het niet schadelijk is. Dus precies de omgekeerde zaak.

Wat de invloed van straling is op proefpersonen, zal pas over een of twee generaties blijken. Datzelfde geldt voor roken en asbest. Het trieste van dit alles is, dat er geen lessen uitgetrokken worden. Volgens de schrijver is er met de huidige overheid en beleid toch nog wat te bereiken.

Straling voorkomen

Wat draagt Van de Baan aan? Wifi vervangen voor een bedraad netwerk in huis, eco-dect telefoons aanschaffen, stoppen met mobiel bellen of alleen nog maar handsfree gebruiken, speciaal folie op ramen om straling te weren of te verminderen – het zijn slechts enkele voorbeelden van maatregelen die we kunnen treffen. De vraag is alleen: willen we dat? Wij zijn verknocht aan luxe en gemak. De schrijver laat de conclusie van dit boek aan iedereen persoonlijk over!

Conclusie

Een bijzonder boek, dat het waard is om gelezen te worden. De problematiek gaat ons allen aan. Voor liefhebbers, wetenschappers, maar ook niet-wetenschappers is het goed om hier kennis van te nemen. Het motto van dit boek is van Marco Roos: Wetenschap ontwikkelt zich van 'niet weten wat wel het geval is' tot 'wel weten wat niet het geval is'.

Paniek, door Jacques van de Baan, verwacht het onverwachte. Een uitgave van Den Hertog onder ISBN nr. 9789033129001; Prijs € 19,50. Eerder verschenen van deze schrijver: Prooi, Serpent en de Runencirkel. www.jacquesvandebaan.nl