De zonnepanelen op het pand van Lambert Kozijnen.
De zonnepanelen op het pand van Lambert Kozijnen. Foto:

Van het gas af

Lambert Kozijnen verwarmt bedrijfspand met zaagsel

OUDE-TONGE – In de showroom van Lambert Kozijnen staat een grote luchtfoto van het bedrijf tegen de wand. De wapenfeiten, ook die van de nabije toekomst, zijn in de foto geplaatst: 2005 geen gasaansluiting, 2015 1840 zonnepanelen (geplaatst op het dak en daarom duidelijk zichtbaar op de foto vanuit de lucht), 2019 1000 extra zonnepanelen, 2020 energieneutraal. Dit verhaal gaat vooral over het eerste wapenfeit: Lambert Kozijnen is al bijna dertien jaar van het gas af. Hoe komt het bedrijf in Oude-Tonge aan warmte? En hoe bevalt het zonder aardgas?

In een ver verleden stookte Lambert Kozijnen hout in een kachel om de boel te verwarmen. Toen zat de kozijnenfabriek nog midden in het dorp. "Het was net een open haard, het rookte als een gek", zegt Kees Lambert, directeur van het in 1907 gestichte familiebedrijf. "Dat gaf veel overlast in de buurt. Daarom zijn we ermee gestopt."
Een cv-ketel met radiatoren was toen dé oplossing. Al waren er wel nadelen aan dit door aardgas gevoede systeem. Vooral de wisselende temperatuur per etmaal. "'s Avonds, als het werk erop zit, zet je de thermostaat lager en 's ochtends, als je weer begint, gaat-ie weer omhoog. Dan is de temperatuur nooit constant."

Koploper

Dit is echter alweer vele jaren verleden tijd. Op 1 januari 2006 opende Lambert een nieuw bedrijfspand aan de Boezemweg in Oude-Tonge. Een pand van 4000 vierkante meter. Zonder aardgasaansluiting. Daarmee was het eerste aardgasloze bedrijf op Goeree-Overflakkee een feit. Kees Lambert vindt het wel mooi dat zijn bedrijf koploper was, al was het destijds – niemand had het toen over een aardgasloze toekomst – geen bewuste actie. "We dragen het niet uit en voor afnemers maakt het niet veel uit. Ik denk dat de meesten het niet eens weten dat wij al zolang van het gas af zijn."
De beslissing om de verwarming anders te regelen, was gemakkelijker omdat Lambert Kozijnen zelf brandstof produceert: houtmot, oftewel zaagsel. Kees Lambert: "Wij voorzien in onze eigen warmte door middel van motverbranding, verbranding van zaagsel. Dan heb je altijd een constante temperatuur. Voor warm water hebben we boilers en in de keuken gebruiken we inductie."
Het bedrijfspand is uitgerust met een installatie die de houtmot afzuigt en transporteert naar een silo. Die bevoorraadt de kachel die het hele pand – productiehal en kantoren – van warmte voorziet. Zaagsel is er genoeg, vertelt Lambert. "Meer dan voldoende, ook nog voor de hal die we er volgend jaar bij gaan bouwen. Je moet er wel voor zorgen dat de silo steeds goed gevuld is met zaagsel. Het systeem draait nu meer dan tien jaar, naar volle tevredenheid."

Lange termijn

Het was een aardige investering in 2005, toen het bedrijfspand in aanbouw was. "Het kostte veel geld, maar ik zag het als investering voor de lange termijn. Een investering die je in tien jaar terugverdient. Dat is vrij lang. Maar wij bestaan al meer dan honderd jaar en we hopen zeker nog honderd jaar te bestaan. Als familiebedrijf ben je meer met de lange termijn bezig. Daarom hebben we ook zonnepanelen op het dak. Die hoeven we ook niet per se terug te verdienen in vijf jaar. Tien jaar mag ook."
Het zijn er 1840. Niet genoeg om de totale energiebehoefte van Lambert Kozijnen op te wekken. Althans, in de winter. Het bedrijf neemt dus in het koude seizoen ook nog energie af van het elektriciteitsnet. Maar dat gaat veranderen. Als de nieuwe hal is gebouwd – een uitbreiding van 2000 vierkante meter – komen er duizend extra zonnepanelen bij. Genoeg om in 2020 energieneutraal te zijn, geholpen door de ledverlichting die Lambert met de uitbreiding overal realiseert én de aanschaf van machines die minder energie verbruiken.


Serie: Van het aardgas af (6)

Dit is het zesde artikel in een serie over 'van het aardgas af'. Eerder verscheen een interview met architect Krijn Ratsma, een verhaal over de WoonWijzerWinkel, een interview met wethouder Arend-Jan van der Vlugt en Erik Roeland van de gemeente Goeree-Overflakkee, een artikel over ontwikkelaar Wonen op Flakkee en een verhaal over woningcorporatie FidesWonen.