Begin nieuwe week licht wisselvallig

Het weer herstelde zich deze week onder invloed van krachtige hogedrukgebieden in de buurt van Nederland. Flink wat zon en tijdelijk aangename middagtemperaturen waren het gevolg op de Eilanden.

De regen - en stormperikelen vielen gelukkig mee het voorbije weekend. De voor de Noordzee berekende depressie pakte minder diep uit en trok via een iets ander traject dan de meeste weermodellen eerst aangaven. Veel meer dan een windkracht 7 werd dan ook niet gemeten op met name de westkusten.

Na een ronduit kille start van deze week, met zelfs wat nachtvorst richting dinsdagochtend, zat de temperatuur weer in de lift. Donderdagmiddag werd het nipt 20 graden in het zuidwesten van het land.

Na dit kleine vleugje nazomer treedt toch weer een verkoeling op aan het einde van deze week. Doordat de positie van het hogedrukgebied iets wijzigt (het hoog trekt zich westwaarts terug op de Atlantiek) krimpt de wind naar noordwest- tot noord. Hoewel het zeewater van de Noordzee nog bijzonder mild is, wordt met zo'n noordcomponent in de stroming toch veel koelere lucht meegenomen naar de Lage Landen. Op vrijdag en in het weekend komen de middagmaxima dan ook uit op zo'n 15 graden in onze contreien. Het blijft daarbij wel nagenoeg droog op een enkele verdwaalde pechbui na. De nachten worden ook weer iets frisser. Opvallend blijft dat ook tijdens de volgende week de hogedrukgebieden het nog steeds voor het zeggen hebben. Naar gelang de exacte positie van deze anticyclonalen is er iets zinnigs te zeggen over de maximale middagtemperaturen. Komt de spil van zo'n hoog meer uit boven het zuiden van Scandinaviƫ of de Baltische Staten, dan kan een oostenwind nog net wat warmte meenemen van het continent. Blijft het accent van het hogedrukgebied plakken bij Ierland, zitten we met zo'n kille noordenwind bij amper 15 of 16 graden. Deze laatste variant lijkt de realiteit te kunnen worden vanaf zondag waarbij er ook wat regen kan vallen.

Een klassieke herfstdoorbraak met actieve oceaandepressies is nog steeds niet in zicht. Voor de oogsten van onder meer consumptieaardappelen blijven het dus prima omstandigheden om de boel uit het land te halen. Inmiddels ligt het maandgemiddelde van de temperatuur op ongeveer een graad boven de norm.