In de zorg en bouw zitten ze te springen om vaklui

GOEREE-OVERFLAKKEE - Wat is de stand van zaken in de zorg en de bouw. Eilanden-Nieuws vroeg zorgorganisatie Zuidwester en aannemersbedrijf Wielhouwer naar hun ervaringen.

"De instroom vanuit het onderwijs is op dit moment nog altijd lager dan de vraag naar zorgverleners." zegt Emine Kaya van zorgorganisatie Zuidwester. "De oorzaak is niet eenduidig aan te wijzen. We zijn actief in 5 regio's met elk hun specifieke uitdagingen. Wat je op Flakkee in ieder geval merkt is dat het een potentiƫle krimpregio is met een moeilijke arbeidsmarkt. Daarnaast is de gehandicaptenzorg een tak die minder aanwezig en bekend is op de huidige arbeidsmarkt dan de ouderenzorg of ziekenhuiszorg. In feite heeft de gehandicaptenzorg altijd al een bijzondere positie op de arbeidsmarkt voor de zorgsector gehad. Dat heeft te maken met de affiniteit die mensen met de doelgroep hebben, denk ik. Iedereen kent wel oudere mensen in zijn omgeving, zoals een opa of oma. Veel mensen hebben ook wel eens in het ziekenhuis gelegen. Maar niet iedereen heeft ervaring met mensen met een beperking."

Gevraagd of er ook onderdelen zijn waar het wel goed gaat geeft ze aan dat voor mensen met een licht verstandelijk beperking makkelijker personeel te vinden is: "dat gaat redelijk goed." Bij de afdeling voor mensen met een ernstige meervoudige beperking zijn de personeelstekorten het grootst. "Dat schrikt af omdat het complexer en zwaarder werk is. Het vereist veel vaardigheden, een specifieke aanpak en je moet het ook leuk vinden."

Meer zzp'ers

Pieter Wielhouwer van Aannemersbedrijf Wielhouwer geeft aan dat het personeelsbestand best uitgebreid zou kunnen worden, maar het is lastig om geschikt personeel te krijgen. "Daarom werken we ook wel met ZZP'ers. Door de toenemende vraag, het tekort aan personeel en de lange levertijden voor sommige materialen ontstaan er langere wachttijden voor bouwprojecten.

Wielhouwer legt uit dat de instroom van jongeren in de bouw gering is. De reden is dat de crisis in de bouw de afgelopen jaren geen stimulans was om voor de bouw te kiezen. "Veel jongeren hebben tijdens de crisis voor een andere richting gekozen. Maar ik hoop dat dit gaat veranderen, want werken in de bouw is prachtig."