Partijen zijn het (nog) oneens over herinrichting Kabbelaarsbank

GOEREE-OVERFLAKKEE – De herinrichting van de zuidwest zijde van de Kabbelaarsbank, als compensatie voor het vervallen van de surfoever en parkeerplaatsen bij realisering van het project Brouwerseiland blijkt uiterst problematisch. Onder de huidige omstandigheden moet het project zelfs als niet haalbaar worden gezien. Dit concludeert de werkgroep Kabbelaarsbank waarin door de gemeente Goeree-Overflakkee samen met ondernemers en gebruikers van de omgeving Kabbelaarsbank gezocht is naar een nieuwe invulling van de Kabbelaarsbank, waarbij genoemde compensatie centraal stond.

Door Jaap Ruizeveld

De problemen op een rij. Binnen de gemeente Schouwen-Duiveland vervalt de surfoever met parkeerplaatsen bij de komst van Brouwerseiland. Om de plaatsen bij de surfsport te behouden zou compensatie binnen de gemeente Goeree-Overflakkee moeten plaatsvinden door het toevoegen van parkeerplaatsen. Deze compensatie kon niet op een veel support rekenen omdat de surfoever en de kwaliteit er niet door toeneemt. Gezocht werd naar een beter alternatief. Het gemeentebestuur Goeree-Overflakkee nam de handschoen op en werd voorzitter van een gevormde werkgroep waarin betrokken partijen (Surfers, Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam, Greenhuus, Center Parcs, Zeeland Buitenland, Staatsbosbeheer en tot vorig jaar ook Brouwerseiland bv) vertegenwoordigd waren. Ingezet werd op het resultaat dat geen van genoemde partijen er op achteruit zou gaan.

Aanvullend onderzoek

In een informatieve brief aan de gemeenteraad stelt het college dat deze aanpak is gekozen voor de belangen van ondernemers en recreanten. Het is op eigen initiatief geweest en zonder enige verplichting of toezegging aan een externe partij. Het onderzoek is uitgevoerd op ruimtelijke, ecologische en financiële gronden. Ruimtelijk onderzoek is verricht door een landschapsarchitect. De aangedragen oplossing was krap maar mogelijk. Vervolgens is hier ecologisch onderzoek naar gedaan met als uitkomst dat er vervolgonderzoek / compensatie nodig is. Natuurpartijen en Staatsbosbeheer vinden dat er aanvullend onderzoek nodig is voor een passende beoordeling. De kostenpost voor aanleg / verplaatsing van aanwezige pachters is aanzienlijk. Zo zou Zeeland Buitenland moeten worden verplaatst.

Voorwaarde

Brouwerseiland bv deelde in 2017 mee, onder voorwaarden, een bijdrage aan genoemd project te willen verstrekken. Zij stapte daarna uit de werkgroep. Deel van de voorwaarden was dat er geen beroep zou worden aangetekend tegen de realisering van Brouwerseiland. Maar twee partijen konden zich in deze voorwaarde niet vinden. De reacties op het ecologisch onderzoek zorgen ervoor dat er aanvullend onderzoek moet volgen en dat kost veel tijd. Staatsbosbeheer, als opvolger van het Recreatieschap, ziet het belang van de recreatie maar heeft anderzijds het aspect versterking van de natuur hoog op de agenda staan.

Conclusie

In die tussen tijd is haalbaarheid niet zeker en kunnen ondernemers niet investeren. Daarbij komt dat de projectkosten hoog zijn en dat deze gedekt zouden moeten worden vanuit het nieuw op te richten Grevelingenfonds, waar het dan gelijk een flinke aanslag op het budget zou betekenen. Dit alles overwegend kon de werkgroep niet tot een andere conclusie komen dat op dit moment onder de huidige omstandigheden het project niet haalbaar kan zijn. Daarom is aan Brouwerseiland bv een inhoudelijke brief verzonden als reactie op de eerder door Brouwerseiland bv aangeboden bijdrage. De brief is tijdig verzonden voor de behandeling door de Raad van State, deze week, over plan Brouwerseiland. Elders in deze krant vindt u dat artikel.

Overleg

In de brief wordt gevraagd om in overleg met Staatsbosbeheer en de betrokken gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland tot een adequate compensatie te komen met als basis de eerder toegezegde compensatie van de parkeerplaatsen. Mocht dit overleg aanleiding geven om met (een deel) betrokkenen bij elkaar te komen dan is dat mogelijk. Na de uitspraak van de Raad van State wordt de balans opgemaakt omtrent verdere stappen.