Nooit gezegd: 'Zoek Mij tevergeefs'

"Ik heb tot het zaad Jakobs niet gezegd: Zoekt Mij tevergeefs."
Jesaja 45:19b

Wij mensen leren de HEERE kennen door twee middelen zoals onze belijdenis dat leert.
1e Door de schepping, onderhouding en regering van de gehele wereld; en dit alles doet zich voor onze ogen voor, als de letters van een boek. Waaruit wij de verborgenheid van de Schrijver leren kennen in al Zijn werken, Die ons de onzienlijke dingen van God geven te aanschouwen, namelijk Zijn eeuwige kracht en Goddelijkheid.
2e geeft Hij Zichzelf ons nog klaarder en volkomener te kennen door Zijn Heilig en Goddelijk Woord, het rijke Evangelie als openbaring van Gods genade.
De aarde nu was woest en ledig, en duisternis was op de afgrond. En God zei: Daar zij licht, en daar werd licht. De eerste letters van Gods boek komen openbaar. Zeven dagen gesproken en ziet, het was alles zéér goed.
Maar toen kwam dat verschrikkelijke, die diepe zwarte bladzijde in het boek van de mens, die zo uitnemend vol en rijk geschapen was naar Gods Beeld en gelijkenis, ging zelf horen, zien, nemen en geven.
Daardoor kwam Gods verborgenheid openbaar: Zijn gekrenkte liefde, Zijn toorn en Zijn vloek tegen de zonde, daar zouden we nooit iets van geweten hebben als we naar Zijn stem hadden gehoord.
Maar toch, hoewel wij mensen niets meer te zeggen hebben, horen we Gods stem klinken te midden van alle verlorenheid: Ik zal! De letters van Gods boek komen openbaar: Ik zal.

De HEERE nu voortijds vele malen en op velerlei wijze tot de vaderen gesproken door de profeten, heeft in deze laatste dagen tot ons gesproken door de Zoon, en dat is de Zoon van Zijn eeuwig welbehagen, waarvan de Vader getuigenis heeft gegeven: hoort Hem!

U bent geboren op het erf van het verbond? U bent bij het Woord opgevoed, christelijk onderwijs, catechese, telkens onder het Woord van de levende God gebracht, de letters gehoord, gezien, waartoe dient dit dan?
Meer dan één Woord van Hem werden en wordt tot u/jou gebracht! Waarvan onze Dordtse vaderen getuigen: Opdat de mensen tot het geloof worden gebracht, zendt God goedertierenlijk verkondigers van deze zeer blijde boodschap, tot wie Hij wil, en wanneer Hij wil, (laat dit even doordringen) door wier dienst de mensen geroepen worden tot bekering en het geloof in Christus, de Gekruisigde. Want hoe zullen zij in Hem geloven, van welken zij niet gehoord hebben? En hoe zullen zij horen, zonder die hun predikt! En hoe zullen zij prediken, indien zij niet gezonden worden.
Hoewel alles in een dal vol van dorre doodsbeenderen is veranderd, hoewel we allen in zonde ontvangen en geboren worden, waarbij de HEERE onze Schepper geen onrecht gedaan zou hebben als Hij de totale mensheid naar Zijn recht daarin zou laten liggen en aan niemand nog enig Woord van genade zou laten horen, geen onrecht in God gevonden.
En toch laat de HEERE het verkondigen door Zijn belofterijke Woord: Ik zal.
Ik verkondig u grote blijdschap, die al de volken wezen zal, dat u heden geboren is de Zaligmaker, Jezus de Christus, gij zult Hem vinden in doeken gewonden en liggende in de kribbe.

Ere zij God in de hoogste hemelen, en vrede op aarde, in mensen een welbehagen. Maar het antwoord van mensen was: profeten werden gedood, de altaren omver geworpen, Gods spreken werd veracht, ten laatste zond Hij Zijn Zoon, we lezen: Deze zullen ze sparen! Zie daar, zo sprak de mens, dat is de Zoon, deze zullen we doden, dan is de volledige erfenis van ons. Hoor: kruist Hem, kruist Hem, weg met Hem, wij hebben geen koning dan de keizer...

Geen onrecht in God gevonden als Hij voor altijd zou zwijgen, aan niemand, ook aan u en jou niet, nog enige hoorbare getuigenis zou geven.
Meer nog: integendeel zelfs, denk nu aan onze tekst, we weten dat de Heere door te spreken al wat zichtbaar is heeft voortgebracht, alles als de letters van een boek om de verborgenheden bekend te maken.

Wat een bewogenheid en liefde toont de Heere aan ons leven in Zijn spreken, op velerlei manier en wijze, opdat we acht geven op de letters, om de getuigenis van Hem Die alles schrijft, in de Schepping en het beweeg van de volkeren, om dat te leren verstaan.

Luister dan met vrijmoedigheid naar onze tekst: 66 Bijbelboeken heeft de Heere gesproken om ons de boodschap van heil zaligheid bekend te maken. Maar één ding heeft Hij nooit gezegd: één ding hebt u nog nooit horen verkondigen.
Hoewel de Heere dus veel heeft geopenbaard en gesproken, is er toch iets wat Hij nooit heeft gezegd: hoor toch: "Ik heb tot het zaad Jakobs niet gezegd: Zoekt Mij tevergeefs." Nooit gezegd, nooit tot wie ook gesproken, nergens te vinden in Zijn volkomen Woord, iedereen kan het zeggen, en die leugenaar van de beginne die zegt het ook, en zal daar nooit mee ophouden, maar Ik de HEERE, uw en jouw Schepper, Ik heb nooit gezegd: zoek Mij tevergeefs.
Wat een rijke belofte voor allen die nu horen: Heden indien u dan Zijn stem mag horen, verhard u niet, maar laat u leiden. Gelooft Zijn heil- en troostrijk Woord, want Hij heeft nooit gezegd: zoek Mij tevergeefs.
Jezus heeft toch het laatste Woord: Hem is toch alle macht in de hemel en op aarde gegeven.
En wat heeft Hij gezegd: "Zoek Mij en leef."