Met raad en daad

Tafelmanieren

In de eerste plaats hartelijk dank voor uw goede en leuke antwoorden in de vragenrubriek. Nu kom ik dan met een vraag: hoe moet het tafelbestek liggen vòòr, tijdens en nà het eten?

Voor het tafeldekken bestaan in de hotels, restaurants en cafés wel diverse strenge regels, maar wat in de horeca-wereld een soort wet schijnt te zijn, is dat in onze huishoudens allerminst. Toch wordt in onze eetcultuur een zekere ordening nagestreefd, want we zetten onze borden met de bijbehorende messen en lepels altijd op een vaste plaats neer, en zelfs als de pan op tafel komt, in plaats van enkele meer of minder mooie schalen, krijgt die pan in den regel eenzelfde plekje. In de boekjes over tafelmanieren zijn de schrijvers het altijd eens over het bestek: de vork hoort links, messen en lepels liggen rechts voor het grijpen, met uitzondering voor het nagerecht, want soms ligt de lepel of een gebakvorkje voor het toetje in het midden boven het bord. Het hangt er nu van af, of er voorgerechten zijn die nog een afzonderlijk bestek noodzakelijk maken. Voor soep kan met een eetlepel rechts buiten worden volstaan. Geeft men vis in plaats van vlees, dan worden groot model vork en mes zo mogelijk door een speciaal viscouvert vervangen. Het spreekt vanzelf dat er voor elk gerecht (een volgende gang, zegt de vakman) een schoon bord nodig is. Men legt dan, als teken dat men klaar is met het voorgaande, mes en vork evenwijdig aan elkaar op het gebruikte bord, zodat degene die de borden ophaalt geen vergissing kan maken met iemand die nog eet, of nog eens wenst op te scheppen. Er zijn twee systemen: men dekt 'open' of 'gesloten'. Open wil zeggen: alle vorken en lepels met de holle kant naar boven, en gesloten wil zeggen de bolle zijde boven, zodat de vorken met de punten op het tafellaken rusten. Dit laatste systeem staat verzorgder. Natuurlijk begint niemand te eten zo lang er opgeschept of gebeden wordt. Pas als de gastvrouw - na voor haar gasten gezorgd te hebben - als laatste haar portie heeft genomen, kan zij het gezelschap "smakelijk eten" wensen en mag u beginnen te eten.

Plaatsnaamveranderingen

In 1947 heb ik langs Zuid-Afrika, Mombassa, Beira, Mozambique, Dakar, Belgisch Congo, Freetown Goudkust gevaren. De meeste namen hoor je niet meer. Welke namen zijn er voor in de plaats gekomen?

De veranderingen vallen eigenlijk nog wel mee. Om te beginnen geven wij de namen die niet veranderd zijn: Beira, Kaapstad of Cape Town, Port Elisabeth, Durban, Oost of East London, Mombasa en Freetown. Portugees Oost-Afrika werd Mozambique, met de gelijknamige hoofdstad. Belgisch Congo werd Zaïre, de Goudkust wordt nu Ghana genoemd.

Bodebus

Hierbij de foto van een fraai bewerkte zilveren koker met ketting. Hebt u er enig idee van, wat dit voor gebruiksvoorwerp kan zijn?

Dit is een echte 'bodebus', de koker waarin de bode van een gilde, gemeente of waterschap officiële documenten of brieven opborg, die hij moest rondbrengen. Ze dateren uit de vroege middeleeuwen, kregen later een wapenschild en zijn in veel plaatsen nog het teken van waardigheid van waterschaps- en gemeenteboden.

Notennood

Hoe kunnen we hazelnoten zonder indrogen of schimmel bewaren?

Verse hazelnoten kunt u na de pluk in plastic zakken in een koelkast bewaren. Laat u de zakken in een ongekoelde ruimte staan, dan zullen ze snel beschimmelen. Legt u ze zonder dgl. zakken in de kou, dan drogen ze uit.