Afbeelding
Foto:

Niet gerust over handhaving overtreding parkeerverbod

Vervolg van de voorpagina

Het informatietraject is zorgvuldig doorlopen. Inwoners van Goedereede konden onder andere via een online-platform Buurbook de voortgang van dit project volgen. Ruim 23 procent van de stadsbewoners bezocht het Buurbook. Velen van hen reageerden. Parkeren langs de hele Noordzijde Haven (met 19 plaatsen) of alleen parkeren aan het deel waar aan beide zijden woningen staan (10 plaatsen). Daarover kon men zich uitspreken. De meerderheid koos voor de variant met 19 plaatsen. Een belangrijk aspect dat hieraan wordt gekoppeld is het uitwerken - in afstemming met de gemeente - van de mogelijkheid om een parkeervergunning aan betrokken bewoners te kunnen verstrekken.

Open karakter

Goedereede is met haar inwoners trots op het cultuur historisch aspect dat het stadje zo kenmerkt en dat toeristen en recreanten aanspreekt. Dat kan bij uitvoering van het project worden versterkt door het aanbrengen van het stadswapen in de nieuwe bestrating en op een aantal bankjes. Die cultuurhistorische waarden kunnen ook worden bedreigd. Want 'de binnenstad' ofwel Markt en directe omgeving kent nu al verkeersstromen die ongewenst zijn en nadelig voor de rust- en de karakteristieke sfeer. Bestemmingsverkeer moet altijd mogelijk zijn, maar bewoners willen geen overlast van geparkeerde auto's en grote aantallen gestalde fietsen. Een open karakter dat uitnodigt voor een bezoek aan de terrasjes, het maken van mooie foto's van de statige panden en zoveel mogelijk ongestoord wandelen.

Voetgangersgebied?

De beste oplossing zou waarschijnlijk zijn het creëren van één totaal voetgangersgebied, maar dat is vooralsnog niet aan de orde. Bewoners dienen niet beknot te worden in hun leefomgeving en ook zijn er de commerciële belangen van genoemde horeca waar rekening mee dient te worden gehouden. Dat alles wordt nu ingepast in een totaal plan dat begin 2019 in uitvoering komt en voor het zomerseizoen dient te worden afgerond. Op het internet www.goedereede.buurboek.nl kan men vanaf volgende week de vervolgstappen bekijken, dat is dan inclusief mogelijke aanpassingen waarover woensdagavond op de bijeenkomst gesproken is.

Ingetogen

Rustig en ingetogen, dat beeld zal de binnenstad van Goedereede straks uitstralen. Met duidelijkheid wat betreft ruimten voor terrassen. Met nagels in de eenduidige nieuwe bestrating wordt dit geaccentueerd. De wekelijkse marktkramen blijven. Eenduidigheid in het straatmeubilair. Verwijzing, al bij de entree van het stadje, naar parkeerfaciliteiten. Geen ondergrondse afvalcontainers, die krijgen een plekje op de Varkensmarkt. Een alternatief voor de blauwe container voor oud-papier is er niet.
Er wordt op één locatie een nieuwe boom geplant die herinnering oproept aan vroeger tijden. Aandacht voor het trapje en de hellingbaan bij de havenkom en plantenbakken met vaste planten rond de bomen. Er waren nog wel wat zorgen bij de bewoners over hoe het parkeren en de verkeersafwikkeling zich zullen ontwikkelen. Handhaving op overtredingen? Wie gaat dat doen? Politie is er niet.