Grote zorgen over formatiesterkte bij politie Basisteam Haringvliet

GOEREE-OVERFLAKKEE – "Het is een heel gedoe", beaamde portefeuillehouder Grootenboer bij de korte bespreking in de raad over het in de besluitvormende fase geagendeerde Strategisch meerjarenbeleidsplan Politie 2019-2022. Zij doelde op het overleg dat burgemeesters met de districtschef hebben gevoerd en nog zullen voeren over de verdeling van extra formatie. Op een vraag van Tuk (ChistenUnie) zegde zij toe zo snel als mogelijk is aan de raad inzicht te verstrekken over de formatiesterkte op het eiland, in aantallen en functies.

Door Jaap Ruizeveld

Samen met haar collega's op Voorne-Putten is duidelijk de bezorgdheid geuit over de inzetmogelijkheden. Een problematiek die hier nog wordt versterkt door het in kilometers zeer grote werkgebied en de toeristen en recreantenstromen. Door de bezuinigingen is de druk op het korps hoog. De capaciteit is helaas beperkt. Er moeten steeds keuzes worden gemaakt aldus burgemeester Grootenboer die met nadruk haar waardering uitte voor de inzet van de politie. Een lichtpuntje is in ieder geval dat er een extra politiewagen over het eiland rijdt.

Document

Het college had de fracties aangeraden zich over het document te buigen en signalen af te geven die betrokken kunnen worden bij het Regionaal Veiligheidsoverleg dat voor 12 november is gepland. Daarna kan het beleidsplan bevattend de ambities en doelstellingen van de politie voor de komende jaren definitief worden vastgesteld. In het toelichtende document stelt het college content te zijn dat er extra formatie beschikbaar komt maar dit leidt niet in voldoende mate tot een goede balans tussen draaglast en draagkracht bij de politie. Scherp inzetten op veiligheidsproblemen, hechte samenwerking met partners en inwoners en een hogere inzetbaarheid van politiemedewerkers blijven de komende jaren noodzakelijk om in de regio het huidige niveau te waarborgen. De verdeling van de extra formatie die wordt toegewezen aan het Basisteam Haringvliet / onderdeel district Rijnmond Zuid West wordt dus nog bestuurlijk afgestemd. Twee burgemeesters op Voorne-Putten hadden al eerder in de media te kennen gegeven dat zij met de - in eerste instantie - toegewezen extra formatie beslist niet uit de voeten kunnen.

Evaluatie

In overleg dat al plaatsvond tussen burgemeesters van betrokken gemeenten en de districtschef heeft burgemeester Grootenboer, zoals bovenstaand in dit artikel is vermeld, er op aangedrongen om bij de verdeling van de politiesterkte bijzondere kenmerken van een gebied of gemeente mee te laten wegen. Voor Goeree-Overflakkee is dat het toerisme en de uitgestrektheid van het gebied. Gelet op nieuwe ontwikkelingen is het wenselijk halverwege de komende beleidsperiode een evaluatie te houden over de gehanteerde ambities. Immers er zijn vele bedreigingen in de maatschappij zoals o.a. terrorisme, radicalisering en cybercrime. Ook voor het aspect ondermijning zal aandacht nodig zijn.

Vernieuwend werken

Sinds enige tijd is er een nieuwe werkwijze geïntroduceerd bij de politie onder de naam Vernieuwend werken. De doelstelling sluit aan op de beleidsambities. Namelijk de burger voorop en het slachtoffer centraal. Met deze aanpak wordt meer de verbinding met de inwoners gezocht en krijgt het personeel meer binding met het verzorgingsgebied waarmee bovendien de lokale kennis wordt vergroot. Het leidt tot een effectievere inzet van de beschikbare capaciteit.

Besluiten

In het raadsdocument wordt een hoofdstuk gewijd aan de sterkteverdeling. Daarin wordt gewezen op de invulling van de extra opgeleide formatie die door de minister beschikbaar is gesteld. Punten die zijn genoemd zijn dat er op elke 5000 inwoners 1 wijkagent dient te zijn ( een regionale norm en geen gemeentelijke norm). En dat er in het Regionaal Veiligheidsoverleg afspraken zijn gemaakt over de verhouding tussen opsporing en gebied- gebonden politiezorg en afspraken over de kaders van het inrichtingsplan voor de Nationale Politie.