Vrijdag regen en gevoelig koeler

Vorige week gaf ik aan dat het orkaanseizoen op de oceaan in volle gang was en dat de invloed van zo'n (inmiddels) extra-tropische cycloon ook kon reiken tot bij Nederland. Doorgaans worden die cyclonen dan meegenomen in de straalstroom en komen uiteindelijk als min of meer gewone diepe depressies aan bij bijvoorbeeld Ierland of IJsland. Door die positie in samenspel met een hogedrukgebied boven Midden- of Oost-Europa, kan er in de Benelux dan juist een diepe zuidelijke stroming ontstaan welke mooi en warm nazomerweer geeft bij ons. Zo'n setting deed zich de afgelopen dagen eigenlijk voor met landelijk maxima tot royaal boven de 25 graden inclusief een uitschieter naar 30! In Zuid-Limburg. Aan zee was het frisjes.
Inmiddels ligt de gemiddelde septembertemperatuur een slordige twee graden boven de norm.

De donderdag was voorlopig de laatste warme dag met nog nipt 25 graden in het oosten van Nederland. Het koufront dat rond vrijdagochtend met regen passeert, geeft direct aanmerkelijk koelere zeelucht.
Daarna volgt een meest droge zaterdag met vrij koel weer en een kans op een bui. Overdag wordt het dan tot 16 graden vlak uit zee en in de nachten blijft het ruim boven de 10 graden tot maandag.
Het Amerikaanse weermodel gaf afgelopen maandag al een opvallende ontwikkeling aan voor komende zondag. In die optie zou een venijnig lagedrukgebied de Noordzee optrekken en/of pal over Nederland vergezeld van een al dan niet stevig windveld (en regen) met zelfs een kans op storm op de westkust.

Het Europese weermodel kwam juist met sterk toenemende invloed van hoge druk en rustig weer met oplopende temperaturen voor die zondag. De weermodellen hebben het altijd lastig wanneer zich tropische cyclonen aandienen in het Atlantische gebied en komen dan vaak met uiteenlopende oplossingen

Wat het uiteindelijke weerbeeld zal zijn in de loop van het weekend wordt nu wel wat duidelijker. Zelf denk ik dat het 'slechte' scenario helaas gaat postvatten, maar als de genoemde kleine depressie te weinig uitdiept of de koers verlegt, hebben we wellicht even geluk. Maar veel regen staat wel op het programma voor de zondag en met name richting maandag nog eens veel wind op de koop toe uit noordwest.
Het midden van de komende week zal voornamelijk een weerbeeld gaan laten zien waarbij ferme hogedrukgebieden aan het langste eind zullen (blijven) trekken. Die ontwikkeling zit er tamelijk unaniem in volgens de meeste weermodellen.