Afbeelding
Foto:

Gasloos bouwen, dat is even omschakelen

Ontwikkelaar Wonen op Flakkee bouwt Huis van de Toekomst

GOEREE-OVERFLAKKEE – Ontwikkelaar Wonen op Flakkee hoopt komend jaar te starten met de bouw van het project Havenkade, nabij de haven van Middelharnis. Het gaat om 64 woningen, inclusief een appartementengebouw. Dat gebouw is aangesloten op het aardgasnet, de overige woningen van Havenkade niet. 'Gasloos bouwen' is een verplichting vanaf 1 juli 2018. Voor ontwikkelaars is dat een uitdagende opgave.

"Laten we voorop stellen dat 'van het aardgas af' een goede ontwikkeling is", zeggen Jean-Paul Scheurleer en Marijke de Wit van Wonen op Flakkee. "Elke kilo CO2 minder de lucht in is goed. Logisch dat de overheid van het aardgas af wil en dit oplegt. Als ontwikkelaars en bouwers ben je wel gedwongen snel te schakelen. Het heeft een enorme impact, zeker toen de overheid de ingangsdatum voor gasloos bouwen een halfjaar naar voren haalde: van 1 januari 2019 naar 1 juli 2018."
Bouwprojecten hebben een lange voorbereiding en planningsperiode. Wijken en gebouwen die nu worden gebouwd, zijn getekend in een tijd dat koken en stoken op gas nog niet of nauwelijks ter discussie stond. Scheurleer: "Ons project Havenkade was niet geëngineerd op gasloos. We hebben het plan moeten aanpassen. Dat was nogal een uitdaging. Bestaande plannen aanpassen leidt ook tot hogere kosten en tijdverlies. Bij nieuwe projecten houd je er vanaf het begin rekening mee dat er geen aardgasaansluitingen komen. En ook met bijvoorbeeld de oriëntatie van de woningen op de zon, in verband met het zo gunstig mogelijk plaatsen van zonnepanelen."

Meerwaarde

In Stad aan 't Haringvliet realiseert de ontwikkelaar momenteel zestig woningen. Veertig in de eerste fase – de oplevering is bijna afgerond – en twintig in de tweede fase. "Een meerwaarde voor Stad", omschrijven Scheurleer en De Wit de nieuwbouwwijk, waar het dorp zo lang naar heeft uitgezien. "Het plan voor Stad aan 't Haringvliet was al in 2007 getekend, maar door de lastige marktsituatie niet verder ontwikkeld destijds. Wij hebben het project overgenomen midden in de crisis. De voorbereidingen en planning van deze nieuwe wijk zijn al ruim twee jaar geleden gestart, toen was gasloos bouwen nog niet concreet. De realisatie en bouw van de wijk was al in volle gang toen dat besluit genomen werd. Dat is dan ook de reden dat hier de woningen nog wel zijn aangesloten op het aardgasnet."
"Wat we daar wel doen is het Huis van de Toekomst 2.0 bouwen. Het is een eengezinswoning op een hoek die we als pilot ontwikkelen met tweeëntwintig partners: een huis dat op basis van de 'schil' – gevels, dak en vloer – en de techniek zijn tijd ver vooruit is. We passen hier nieuwe technieken en installaties toe, die op de gecombineerde wijze van toepassen uniek zijn. Daarmee willen we een ieder kennis laten maken met de verschillende technieken die toepasbaar zijn."

Kenniscentrum

Deze woning is off grid: gasloos en niet aangesloten op het elektriciteitsnet. De benodigde energie wekt het huis zelf op. Er is alleen nog een aansluiting op de waterleiding. Wonen op Flakkee stelt dit Huis van de Toekomst 2.0 twee jaar beschikbaar als kenniscentrum en showroom voor de bouwsector, andere geïnteresseerden en natuurlijk voor de partners van Wonen op Flakkee.
"Waarom we dit doen? Omdat we geloven dat je innovatie en vernieuwing moet 'doen'. Iedereen praat over duurzaamheid en innovatie, maar wij doen het. We realiseren voor de nieuwbouw in Stad aan 't Haringvliet ook het eerste deelauto-project van Nederland, met twee stuks honderd procent elektrische auto's. Bewoners kunnen die gebruiken om hun kinderen naar school te brengen, een kopje koffie te drinken in Middelharnis, noem maar op. En dat volledig duurzaam."

Dit is het vierde artikel in een serie over 'Van het aardgas af'. Eerder verscheen een interview met architect Krijn Ratsma, een verhaal over de WoonWijzerWinkel en een interview met wethouder Arend-Jan van der Vlugt en Erik Roeland van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding