Afbeelding
Foto:

Hoe de bij haar vleugels kreeg

In de jaren vijftig van de vorige eeuw regeerde 'de Klan' met vaste hand in het geboortedorp van Reesa. Het twaalfjarige meisje woont samen met haar ouders en broertjes in een dorpje in Florida. Op de sinaasappelkwekerij van het gezin is iedereen welkom, ongeacht huidskleur. Dit tot grote woede van de plaatselijke leden van de Ku Klux Klan. De KKK, de verzamelnaam voor verschillende geheime blanke organisaties in de Verenigde Staten, heerst met ijzeren hand in het dorp. Een sfeer van geheimzinnigheid, dreiging en onrust domineren steeds meer het dagelijks leven. Heel Florida wordt rond 1950 geteisterd door een golf van geweld tegen de gekleurde inwoners van de staat. Voor Reesa komt de harde werkelijkheid heel dichtbij als ze wordt geconfronteerd met de gewelddadige dood van haar zwarte vriend Marvin. Hij wordt vanuit het niets en zonder enige aanleiding om het leven gebracht door leden van de Klan. De dood van haar vriend is het begin van een golf gewelddadigheden die de Klan in het dorp aanricht. Niemand is zijn leven meer zeker: zowel de zwarte inwoners als degenen die hen openlijk sympathie betuigen worden met de dood bedreigd. Niemand weet wie er precies lid is van de plaatselijke Klan. Om erachter te komen wie de schuldigen zijn aan de golf terreurdaden, bedenkt de vader van Reesa samen met de FBI en Luther, zijn zwarte werknemer, een gedurfd, maar uiterst riskant plan. Het brengt hen in het hart van het geheime centrum van de Klan.

Moedige strijd

Reesa treurt om de dood van haar vriend, maar blijkt ook veel veerkracht te hebben. Samen met haar ouders blijft ze, ondanks de zware bedreigingen, zich inzetten voor het welzijn voor de veelal geminachte en gediscrimineerde gekleurde dorpsbewoners. Enerzijds ontnam de Klan haar haar jeugd vanwege de traumatische zaken die ze van dichtbij meemaakt. Anderzijds heeft ze de moed en veerkracht van de jeugd niet verloren en is er ook ruimte voor afspraakjes met vriendinnen en put ze moed uit de veelvuldige aanwezigheid van Doto, de kordate, maar liefhebbende oma van het gezin.

De lezer krijgt, naast een dosis geschiedenis over het ontstaan en opereren van de Ku Klux Klan, ook een inkijkje in het leven van een 'gewoon' gezin op een sinaasappelboomgaard. Wat hen onderscheid is hun moed, kracht en onvoorwaardelijke liefde tot de naaste. De liefde tot de naaste, het tweede grote gebod, geeft geen garantie op een lang en veilig leven, zoveel is duidelijk. Maar juist hierin is deze 'kleine' familie een groots voorbeeld. Onrecht lijkt soms het laatste woord te hebben, maar zal uiteindelijk verstommen. Wat is het bijzonder om te weten dat er steeds weer mensen waren in de geschiedenis die zich, vaak als eenling, durfden te verzetten tegen onrecht.

Aanstekelijke beschrijvingen van het adembenemende landschap van Florida geven dit boek een extraatje mee. Kleine opmerking: de uitspraken van de twaalfjarige Reesa doen soms wat stijfjes en onnatuurlijk aan voor een meisje van haar leeftijd.

De schrijfster baseerde dit verhaal op haar eigen familiegeschiedenis.

Hoe de bij haar vleugels kreeg
Susan Carol McCarthy
2018, uitgeverij Mozaiek
313 blz, € 19,99
ISBN 9789023 977070