Afbeelding
Foto:

4 km breed Haringvliet door 47 zwemmers bedwongen

Welgeteld 47 deelnemers aan de zaterdagmiddag gehouden prestatie­zwemtocht over het Haringvliet hebben zaterdagmiddag glorieus de 4 te zwemmen kilometers overwonnen. Zowel de oudste deelnemer van 44 als de jongsten van 12 werden, terug in de haven van Middelharnis, door een bewonderend publiek onder applaus binnengehaald en door helpende E.H.B.O. handen gedroogd en warm gewreven. De tocht had slechts twee uitvallers moeten boeken die door de volgbootjes werden opgepikt. Later, in het paviljoen van dhr. v.d. Weide, bij de uitreiking van de vaantjes, konden mét burgemeester Van Es ook de organisatoren op een volledig geslaagde tocht terugzien.
De prestatietocht was georganiseerd door de kortgeleden opgerichte Middelharnisse zwemclub 'De Schotejil', in samenwerking met het personeel van het Instructiebad. De tocht had een lengte van 4 kilometer; het beginpunt lag bij de 'Hoornse Hoofden', waar de deelnemers met bootjes heen werden gebracht. Om twintig minuten voor vier sprongen de dapperen daar te water om gezamenlijk koers te zetten naar de 'thuishaven', waar vaders en moeders in spanning stonden te wachten. Het weer was ideaal, door de warme dagen was het water niet snel afgekoeld, de wind was gunstig en het water rustig, zodat de omstandigheden optimaal waren. Alhoewel de tocht geen wedstrijd was, stelde de 15-jarige K. Campfens uit Middelharnis er toch prijs op om als eerste te finishen en tegen vijven zag het publiek hèm de haven binnenzwemmen. Om 5 minuten voor 5 werd hij op de finishplaats op de wal gehesen, vijf minuten later gevolgd door zijn broertje Jan van 12.
De laatste deelnemers kwamen om 6 uur binnen, weliswaar erg vermoeid, maar voldaan over de waarlijk niet geringe prestatie en dat geldt zeker voor de jongsten! Een van de deelnemers had de smaak van het zwemmen zodanig te pakken, dat hij de finishplaats voorbij 'voer' en op de sluizen afkoerste. De bemanning van een jachtje attendeerde hem op zijn ommetje, waarna hij de steven wendde.
Uit handen van burgemeester Van Es hebben de deelnemers na de goede afloop een herinneringsvaantje ontvan­gen, beschikbaar gesteld door timmer­ bedrijf Fa. Jongejan en Oud's Wijnhuis te Middelharnis.
De volhouders waren:
D. Peeman (19); J. Kievit (15); G. Kievit (15); M. Taaie (23); K. van Groningen (21); A. Robijn (19); P. Verbiest (19); J. Campfens (17); J. Vroege (17); K. v.d. Velde (15); L. Klem (15); J. Mooyaard (15); H. Troost (14); K. Campfens (15); J. Brinkman (12); J. Campfens (12); G. Vis (12); T. Brinkman (14); A. Mulder (12); L.J. Jacobs (24); I. Langbroek (12); I. Schik (13); P. Krijgsman (14); J. Mastenbroek (21); C. v.d. Polder (20); A. v.d. Veer (20); H. Visser (23); J. Jordaan (34); A. Mulder (14) allen te Middelhar­nis; J. de Koning (14); D. J. de Koning (14) beiden te Bruinisse; M. Les (31); D. v.d. Berg (24) beiden te Oude-Tonge; H.J. v.d. Duyn Schouten (32) te Ridderkerk; L. Groenendijk (18); M. van Hensbergen (14); L. Hokke (13); E. Mijnster (12); P. Troost (13); B. de Vos; A. Kromdijk (27); S. v.d. Welle (19); P. de Vos; B. van Dam (14); B. Veldman uit Ooltgensplaat; C.E. van Wezel (44) te Stellendam.