Met raad en daad

Verdwaalde schrikkeldag

Wordt het geen tijd dat de schrikkeldag die zo dwaas achter februari is weggeduwd, eens op de juiste plaats aan 't einde van het schrikkeljaar wordt gekoppeld? Waarom geen 32ste december als een vrije Oudejaarsdag?

Het aanhaken van de extra dag aan 't eind van een kalenderjaar is logischer en daarom is dat vroeger inderdaad wel gebeurd. De oude Romeinen waren al zo slim. Maar hun laatste maand was (enige honderden jaren voor Christus) februari! Hun jaar begon met Martius en telde toen slechts 355 dagen, omdat zij uitgingen van een maanjaar. Zij wisten nog niet dat de aarde een baan maakt om de zon, wat tegenwoordig het punt van uitgang is. Februarius kreeg 't ene jaar 28 dagen en 't andere 23, waarna er een extra maand van 27 of 28 dagen werd ingelast om het begin van het volgend jaar weer in het juiste jaargetijde te brengen. Dat gaf de nodige verwarring, vooral toen de schrikkeldagen later erg willekeurig ingevoegd werden. Het is Julius Caesar geweest, die de (naar hem genoemde) Juliaanse kalender invoerde met een jaar van 365 dagen. Dat ging min of meer toevallig in op 2 Januarius van 43 voor Christus, omdat hij eerst met extra maanden de verkeerde verschuivingen moest rechttrekken. Sindsdien is januari onze eerste maand gebleven. Ook bij de kalenderhervorming van paus Gregorius XIII in 1582 bleef 1 januari de Nieuwjaarsdag en is het gewijzigde systeem van de onmisbare schrikkeldagen verbonden gebleven aan de kortste maand.

Tamme kastanjes bewaren

Hoe kun je tamme kastanjes het beste bewaren zonder dat er schimmel opkomt?

Leg de ongeopende vruchten naast elkaar in een onverwarmde en goed geluchte kamer, dus stapel ze niet en haal de bruine zaden pas in de loop van november of december uit hun stekelige jasje. Kastanjes zonder bolster kunt u langer goed houden in bijvoorbeeld een schuur waarin licht en lucht vrije toegang hebben. Huizen met centrale verwarming zijn daar veel te droog voor en in donkere, vochtige kelders beschimmelen ze. Bedenk evenwel, dat tamme kastanjes geen bewaarvruchten zijn. Wilt u ze zo lang mogelijk goed houden, steek de bruine zaden dan in een bak zand. Toch zal het, ondanks al deze voorzorgen, zelden gelukken de kastanjes tot eind januari goed te houden. Overigens kunt u hard geworden of gedroogde tamme kastanjes nog wel poffen indien u ze eerst in lauw water weekt, dan kort kookt en daarna in een pan olie poft.

Hoed op of af

Met veel belangstelling lezen we uw leuke en leerzame antwoorden in uw vragenrubriek. Nu heb ik dan ook een vraag: moet een bruidsmoeder nu wel of niet haar hoed ophouden als de bruidsfoto wordt gemaakt?

Bij een traditionele stijlvolle bruiloft passen de naaste familieleden zich aan aan de kleding van het bruidspaar. Gaat bijvoorbeeld de bruid in het wit, dan dragen de wederzijdse moeders lange japonnen met hoed en handschoenen. Hetzelfde geldt voor het maken van de groepsfoto: draagt de bruid een hoed, dan is het gebruikelijk dat de moeders ook een hoed dragen. Maar uiteindelijk moet u het zelf weten of u nu wel of niet met een hoed ter bruiloft gaat.

Enveloppe-etiquette

Is het beleefd om de envelop met inhoud die je bij een feestelijk gebeurtenis krijgt, in de aanwezigheid van de gever open te maken?

We kunnen ons voorstellen dat u brandend nieuwsgierig bent naar de inhoud, als u zo'n gesloten enveloppe krijgt bij een verjaardag, jubileum of geboorte van zoon of dochter. Is het een waardebon, of een bankbiljet en hoevéél dan wel... Maar toch is het beleefder en ook raadzaam om te wachten tot de gever(s) vertrokken zijn, want die konden wel eens aan uw gezicht zien of hun goedbedoelde gave enigszins mee- of tegenviel. Door de schenker bij ontvangst heel hartelijk te bedanken, kan deze uw reactie bij opening niet waarnemen. Dit is voor beide partijen gewoonlijk beter.