Volgende week tijdelijk zeer warm

Het orkaanseizoen op de oceaan is weer begonnen en momenteel bevinden zich maar liefst vijf 'raddraaiers' op weg naar de VS van Amerika. Later in september, wellicht al vanaf het weekend kan de invloed van zo'n inmiddels extratropische cycloon ook reiken tot bij Nederland. Doorgaans worden die cyclonen dan meegenomen in de straalstroom en komen uiteindelijk als min of meer gewone diepe depressies aan bij bijvoorbeeld IJsland. In onze contreien veroorzaken die storingen dan regen en wind. Soms komen die depressies niet heel veel verder dan halverwege het traject naar West-Europa en dan gaan ze voor anker op zo'n kleine duizend kilometer ten westen van Frankrijk. Door die positie in samenspel met een hogedrukgebied boven Midden- en Oost-Europa, kan er in de Benelux dan juist een diepe zuidelijke stroming ontstaan welke mooi en warm nazomerweer geeft bij ons. Zo'n setting gaat zich waarschijnlijk rond 18 september voordoen met maxima tot rond of boven de 25 graden op Flakkee.
Eerst daarentegen was er een koufront met regen dat op woensdag verwerkten met direct aansluitend veel koeler weer. Nadat het kwik op de dinsdag nog naar ruim 20 graden uitvloeide, was het woensdagnamiddag slechts een graad of 15 in Zuidwest-Nederland. Inmiddels is het alweer milder.
Tot zaterdag zitten we in het overgangsgebied tussen ten noorden van ons land langstrekkende regenfronten en uitlopers van het Azorenhoog. Af en toe is nog een pechbuitje mogelijk bij zo'n 18-20 graden overdag op de Eilanden. Op zondag wordt het al wat minder koel met zo'n 20 graden.
Mocht de circulatie in de week daarna dus inderdaad pal zuid gaan worden, kan de zomerse warmte ons bereiken voor ten hoogste twee of drie dagen. Stabiel nazomerweer lijkt ook dan evenwel niet aan de orde.
Inmiddels is deze maand bijna twee weken oud en de gemiddelde septembertemperatuur is alweer zo'n 2,5 graden te hoog in de randstad. De kans is dus groot dat ook september 2018 weer als warm geboekstaafd kan worden straks als we de balans opmaken begin oktober.
Wanneer komt er nu eens een te koude maand aan? Berekeningen van het Europese weercentrum kwamen onlangs met een voorzichtige indicatie dat de heersende windrichting tijdens de komende winter een lichte voorkeur zou kunnen krijgen voor het oosten.