Afbeelding
Foto:

Kiplekker!

"Slecht nieuws is als een inbreker: onverwacht staat hij midden in de kamer." In 2011 kreeg schrijfster Joke Verweerd de diagnose borstkanker. In één klap besefte ze hoe broos het leven is.

Vijf jaar na de diagnose verscheen van haar hand 'Kiplekker, over ziek-zijn & doorgaan.' Als ervaringsdeskundige beschrijft Joke het verloop van haar ziekteproces en gaat ze in dit boekje in gesprek met lotgenoten en met zichzelf. Het resultaat is een informatief, maar vooral bemoedigend en troostrijk boekje in de kenmerkende schrijfstijl van de auteur. Diepgaand en soms met een luchtige touch; de schrijfster laat in alle eerlijkheid zien dat haar ziekte een kwetsbaar en eenzaam proces vormde met een ongewisse uitkomst. Na de operatie brak een periode aan van bestralingen en hormoontherapie, waardoor ze vervroegd in de overgang kwam. Ook manifesteerden zich ongemakken als smaakverlies en lymfoedeem.

Ondanks pijn, onzekerheid en ongemak is er bij Joke toch steeds plaats voor een (kleine) glimlach. Om de zegeningen die ze, tussen de confronterende werkelijkheid van een ingrijpende operatie, bestralingen en jarenlange nabehandelingen, ontvangt. In de vorm van de onvoorwaardelijke liefde en steun die ze ondervindt van haar naaste familie en vrienden, maar bovenal in de wetenschap gedragen te worden door Hem. Wat de toekomst ook brengen zal.

In dit boekje wordt ook duidelijk dat een rollercoaster aan gevoelens en emoties na de diagnose kanker heel normaal is. Inclusief de waarom-vraag, boosheid, opstand en machteloosheid. 'Ziek-zijn is een eenzaam avontuur. Het is alsof je een weg moet vinden in het donker.'

Om met het advies van Joke te eindigen: 'Als om je heen kijken niets oplevert, dan kun je beter omhoogkijken.'

+ Waardevol boekje

Kiplekker!

Over ziek-zijn & doorgaan
Joke Verweerd
2017, uitgeverij Boekencentrum
148 blz, € 12,99
ISBN 9789023971474