Met raad en daad

Asbest

Ik lees en hoor veel over asbest. Ik denk dat het gevaar ervan eigenlijk wat overdreven wordt. Wie betaalt overigens de kosten van het opruimen van het asbest?

Het staat al lang vast dat het werken met asbest dodelijk kan zijn. In de periode 1945-1995 zijn in totaal zo'n 10.000 mensen blootgesteld aan de gevaren van asbest bij de verwerking van het ruwe product. Daarnaast kwamen in die periode nog eens 330.000 mensen in aanraking met asbest door het be- en verwerken van asbesthoudende materialen en producten. Ieder jaar sterven een toenemend aantal mensen als gevolg van blootstelling aan asbest die in een - meestal ver - verleden heeft plaatsgehad. De slachtoffers zijn vooral (ex)werknemers van asbestverwerkende bedrijven. Asbest hebben wij voor allerlei doeleinden in huis gehad. De vezeltjes die vrij komen bij het zagen en boren, kunnen gemakkelijk worden ingeademd en diep doordringen in onze longen, waar ze na verloop van tijd ernstige ziekten kunnen veroorzaken zoals asbestose en longkanker. Daarom heeft men richtlijnen uitgevaardigd dat asbest niet meer gebruikt mag worden en onder strenge richtlijnen verwijderd moet worden. Hoe gevaarlijk asbest is kunnen we niet in een getal uitdrukken, maar omdat er een duidelijk verband bestaat tussen ingeademd asbest en longaandoeningen, moeten we wel degelijk erg voorzichtig zijn. Sommige deskundigen beweren dat één asbestdeeltje al longkanker kan veroorzaken. Hebt u ergens asbest in huis, en de kans is redelijk groot, dan hoeft u zich geen zorgen te maken zolang het asbest maar op z'n plaats blijft, omdat er dan geen asbestdeeltjes vrij kunnen komen. De kosten van het opruimen komen voor rekening van de eigenaar van het pand waarin zich het asbest bevond.

Paarden en belasting

Moet een eigenaar van een paard ook belasting voor dit dier betalen, net zoals de eigenaar van een hond? Waarom hoeft de berijder de uitwerpselen van zijn rijdier niet van de weg te verwijderen? Is het waar dat de uitwerpselen van een paard gevaarlijk zijn?

In Nederland hoeft er in geen enkele gemeente belasting voor een paard betaald te worden. Dit vindt u onrechtvaardig ten opzichte van de hondenbezitters. Belastingheffing op honden is voor een overheid veel interessanter, omdat er nu eenmaal veel meer hondse viervoeters rondstappen dan paarden! Evenmin bestaat er een wettelijke verplichting om de uitwerpselen te verwijderen. Nu is het natuurlijk wel zo dat er veel minder paarden dan honden zich op een stoep of fietspad zullen bevinden; het probleem is dus minder. Net zoals de uitwerpselen van andere dieren zouden de uitwerpselen van een paard via een open wond een infectie kunnen veroorzaken. Gelukkig is de kans dat u dit zou kunnen overkomen zeer gering te noemen.

Pan in bed

Wij hebben een ouderwetse bedpan in ons bezit gekregen. Weet u waar die voor diende? Heeft hij nog waarde?

Een beddenpan is een koperen bak aan een lange steel en gebruikt om het bed te verwarmen, gevuld met gloeiende kooltjes. Vandaag de dag zal de pan daarvoor niet meer gebruikt worden, maar als een siervoorwerp gezien worden, bijv. naast de open haard. De waarde kan zeer zeker aanzienlijk zijn, maar kan natuurlijk niet vastgesteld worden zonder de beddenpan te zien. U moet wel bedenken dat er erg veel namaak is. Een antiquair/taxateur moet hier uitkomst brengen.

Armen ontharen

Kun je net als je benen ook je armen ontharen? Wat is de beste methode?

'Technisch' gezien is er geen verschil in het ontharen van genoemde ledematen. Wat de beste methode is kunnen wij hier niet zeggen, omdat dit afhangt van de gevoeligheid van uw huid. De één geeft de voorkeur aan een ontharingscrème, een ander aan een elektrisch apparaat of aan een scheermes.