Afbeelding
Foto:

Drinkwater op topniveau
"Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit."

REGIO - Door warmte en droogte was drinkwater de afgelopen maanden flink in het nieuws. Hoe zit het eigenlijk met ons kraanwater in Zuidwest Nederland? In Zeeland, het zuiden van Zuid-Holland en het westen van Brabant levert Evides Waterbedrijf kraanwater bij u thuis. Duurzaam geproduceerd en afgeleverd zonder verpakking en transport over de weg. Rechtstreeks uit de kraan.

Rob van der Leer – Hoofd Operationeel Waterkwaliteitsbeheer – zorgt samen met zijn collega's dagelijks dat het kraanwater op één manier bij u terecht komt: van hoge kwaliteit.
Rob: "We denken er normaliter niet eens bij na. Zó normaal is het in Nederland dat er voldoende drinkwater is en dat je gewoon uit de kraan kunt drinken. Maar in heel veel landen is dat niet zo. Met de Nederlandse drinkwaterkwaliteit spelen we wereldwijd op topniveau. Er zijn maar een handjevol landen, zoals Canada en Noorwegen, die vergelijkbare resultaten boeken."
"Ons kraanwater controleren we iedere dag, ook op zon- en feestdagen. We starten met het innemen van oppervlaktewater en grondwater. Oppervlaktewater zuiveren we in zo'n 150 dagen op een duurzame manier tot drinkwater. Zuivering van grondwater tot drinkwater gaat wat sneller. Tijdens het hele proces doen we controles. Zo houden we de kwaliteit goed in de gaten."
"Hoe? Op verschillende locaties, van bron tot kraan, tappen we water af. Deze zogeheten monsters gaan voor onderzoek naar het laboratorium. De aanwezige mineralen, stoffen en bacteriën nemen ze daar onder de loep en de uitkomst koppelen ze aan ons terug. Vervolgens ondernemen wij als het nodig is actie. Zo komt het soms voor dat we een kookadvies geven aan onze klanten."

Tips voor goede waterkwaliteit thuis

Iedereen kan ervoor zorgen dat kraanwater ook thuis goed is en blijft. Bent u langer afwezig, spoel dan de kranen door bij thuiskomst. Dan krijgt u weer vers water. Wat u doorspoelt, kunt u natuurlijk opvangen en gebruiken voor in en om huis. Heeft u nog loden leidingen in huis? Dan is het raadzaam die te vervangen.

Samen voor schone bronnen

Hoe schoner het milieu, des te schoner de bronnen voor drinkwater. U kunt daar zelf ook een bijdrage aan leveren. Spoel bijvoorbeeld nooit medicijnen, bestrijdingsmiddelen en oliën door het toilet of het rioolputje buiten. Zo komen deze stoffen niet in het milieu en houden we samen de bronnen voor drinkwater schoon. Ook een groene tuin – in plaats van tegels – en regentonnen helpt. Bij een grote stortbui loopt dan minder water over straat en is de kans op riooloverstorten kleiner. Hierdoor blijft het oppervlaktewater schoon.
Rob: "Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit. Zo houden we met elkaar ons kraanwater ook in de toekomst op topniveau."
Meer tips over kraanwater? Kijk op www.evides.nl.