Kostbare blunder

Soms is het nieuws zo fantastisch dat er geen verzonnen verhaal tegenop kan. Zoals het verhaal over de nieuwe speedboten van de kustwacht. Die worden gebruikt om razendsnel naar vissersschepen te varen en ze te 'overvallen' voor een onaangekondigde controle. Hiervoor zijn dus schepen nodig die hard kunnen varen, daarnaast moeten ze geschikt zijn om de golven van de Noordzee te trotseren.

Bij de aanbesteding werd niet gezegd dat dit tegelijk mogelijk moet zijn. Dus werden er twee speedboten gekocht die 60 kilometer per uur kunnen varen op vlak water. Daarnaast zijn ze geschikt om met een gangetje van tien kilometer per uur op een ruwe zee te varen. Met hoge snelheid over flinke golven varen is levensgevaarlijk. Het woordje 'tegelijk' had één miljoen euro kunnen besparen. In ambtelijke termen was het ontbreken van de combinatie-eis de oorzaak van de blunder.

In de media was er in dezelfde periode discussie over de term laagopgeleid. Die term klinkt denigrerend en doet volgens veel mensen geen recht aan het feit dat juist de laagopgeleiden straten maken, de riolering ontstoppen en brood bakken. Ik vermoed dat de mensen die de Europese aanbesteding hebben opgesteld voor de aanschaf van de speedboten een universitaire opleiding hebben genoten. Desondanks kwam de fout pas aan het licht tijdens de eerste proefvaart. Het is een schoolvoorbeeld van het feit dat juist ook slimme koppen de grootste fouten maken. En op een of andere manier vind ik dat een geruststellende gedachte.