Overleg met griffier Mimpen over de tekstaanpassing in de motie over onderzoek locaties voor brandweerkazerne.
Overleg met griffier Mimpen over de tekstaanpassing in de motie over onderzoek locaties voor brandweerkazerne. Foto:

College moet zoeken naar alternatieve locaties nieuwbouw brandweerkazerne

GOEREE-OVERFLAKKEE – Na drie gespreksronden en een tussentijdse schorsing voor tekstaanpassing van een motie, ingediend door Eiland van Vrijheid en uiteindelijk gesteund door alle overige partijen in de raad, over het onderwerp Locatie nieuwbouw brandweerkazerne in Ouddorp, kreeg het college een flinke opdracht mee.

Door Jaap Ruizeveld

Gezocht moet worden naar alternatieve locaties in het buitengebied, die aan een brede studie naar huisvestingsmogelijkheden moeten worden getoetst. Daarbij steeds alle aspecten van verkeersveiligheid in te wegen. De door het college voorgestelde huidige locatie aan de Hofdijksweg als plek voor nieuwbouw van de kazerne kreeg onvoldoende raadssteun.

De uitkomst van het debat staat in scherpe tegenstelling tot wat in het collegevoorstel was opgenomen. Voor het zomerreces gaven b. en w. aan dat zij besloten hadden medewerking te verlenen aan de vraag van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) ten behoeve van het verder uitwerken van een scenario waarbij het huidige pand aan de Hofdijksweg wordt gesloopt en een perceel op die locatie in erfpacht wordt uitgegeven aan de VRR. Dit ten behoeve van de nieuwbouw van een brandweerkazerne. De huidige staat van de post is niet meer van deze tijd. Het voldoet niet aan de huidige Arbo-eisen.

Tekst aangepast

In eerste instantie had de EVV-fractie in haar motie gevraagd als alternatief voor de Hofdijksweg een locatie aan de Oosterweg - nabij het tankstation - op haalbaarheid te laten onderzoeken. De fractie kon zich niet vinden in de argumenten van het college om te gaan voor nieuwbouw op de huidige locatie Hofdijksweg. Extra zwaar liet men ook wegen de verkeersveiligheid in het gebied waarin diverse bouwprojecten worden voorbereid en de drukte op de weg, zeker voor schoolkinderen, zorgen baart. Hoewel meerdere partijen hun steun aan de motie hadden aangegeven bleek in de discussie dat de motie in tekst verbreed moest worden. Locaties zoeken in het buitengebied waaronder de plek nabij het tankstation.

Reactie VRR

Burgemeester Grootenboer verdedigde als portefeuillehouder het collegebesluit. Zij wees op het gevaar van oplopende aanrijtijden. Vond de opdracht vaag. Wat en waar moeten wij zoeken? De opmerkingen uit de raad geven geen richting. In het buitengebied en denk om de verkeersveiligheid was het credo. Maar wat te doen als de Veiligheidsregio zich blijft richten op sloop huidige pand en daarna nieuwbouw aan de Hofdijksweg?. Het gaat bij een alternatief in tijd langer duren en van onveiligheid op de huidige locatie zijn geen signalen bekend. De opdracht is te algemeen gaf de burgemeester nog eens aan, maar de raad was, met uitzondering van SGP en VVD, niet bereid deze avond water bij de wijn te doen. De reactie van de VRR kan met spanning worden tegemoet gezien.