Reder Tanis overhandigt de garnalen aan Angela van Rijn en Annie Vlietland (foto Desirée van Halewijn)
Reder Tanis overhandigt de garnalen aan Angela van Rijn en Annie Vlietland (foto Desirée van Halewijn) Foto: Desirée van Halewijn

Gezamenlijke feestelijk happening

Vervolg van de Voorpgagina

Bijna 40 deelnemers wachtten op het moment dat reder Jaap Tanis de eerste kist Stellendamse garnalen binnenbracht en overhandigde aan Angela van Rijn en Annie Vlietland. Zij zorgden, met ondersteuning, er voor dat de garnalen op de tafel werden gelegd. Het pellen kon beginnen. En al snel werd het voor de belangstellende toeschouwer duidelijk dat het een vaardigheid is die je echt geleerd moet hebben. Voor anderen was het geen eenvoudige klus. Maar het ging om een gezamenlijke feestelijke happening en wie maalt er dan om dat sommige senioren toch wat aarzelend de staart en kop hanteerden in een poging toch het lijfje er uit te krijgen. Dat alles met de wetenschap dat alle gepelde garnalen als delicatesse uiteindelijk op het bord van de Vliedberg-bewoners zouden komen.

Media

Er was ruime belangstelling van de media voor deze gebeurtenis. TV Rijnmond, een fotootje voor het AD en uiteraard uw eigen Eilanden-Nieuws, volgden het proces op de voet. Er werd gefilmd en gefotografeerd en wat is er dan leuker om dat in deze week in de krant terug te zien. De garnalen waren gratis aangeboden door de schippers van de OD 3, GO 29, 57 en 58, SCH 18 en 45 en TH 10.

Activiteiten

Elders in de ontmoetingsruimte werden demonstraties gegeven netten boeten en het touwsplitsen. Dirk Pijl kreeg assistentie van Hans van Dam. Dirk bleek het nog niet verleerd te zijn. Naast hen een leuke opstelling van vier nagebouwde visserskotters. Jan v.d. Bos uit Sommelsdijk showde zijn creaties, vervaardigd vanaf tekeningen van Stellendamse en Goereese kotters. Aan elk schip had hij een jaar of soms nog langer minutieus gewerkt. Voor bezoekers en belangstellenden alles bij elkaar een leuke bijeenkomst en het meest belangrijke was de onderlinge band van de vaste bewoners van De Vliedberg bij dit garnalen pellen.