Afbeelding
Foto:

Kies bewust

Studenten zijn zielige wezens. Tenminste, als je het nieuws mag geloven. Er komt zoveel op ze af. Overal prikkels. Nu de (gratis) basisbeurs is afgeschaft, moeten studenten massaal gaan lenen bij ome DUO. Hierdoor zitten ze hun leven lang vastgeketend aan een torenhoge schuld, waardoor een huis verkrijgen behoorlijk lastig wordt. Daarnaast zou de druk van alle kanten op de zielige studentjes veel en veel te hoog zijn. Zo moeten ze in het eerste jaar vrijwel tot soms álle studiepunten halen. Hoe zielig, proberen studenten te activeren en de zesjescultuur achter ons te laten! Wat 'n onzin. Misschien moeten sommigen wat minder bier drinken, dan vliegen die studiepunten binnen. Was getekend, iemand die al z'n studiepunten het eerste jaar binnen had. Gelukkig is er wel één remedie uitgevonden voor het dure leven van de benadeelde student: een bijbaantje. Vanaf dertien jaar is het toegestaan om, tegen een geringe vergoeding, de eerste stappen te zetten in het werkveld. Naast centjes binnenharken pluk je er ook nog wat van op. Letterlijk, als je in een kas werkt.

De landbouw is, naast de horeca en supermarkten, een van de grootste producten in bijbaantjes. In hoeverre de bijbaantjes ook b(l)ijbaantjes zijn, is daarbij de vraag. Tijdens een bezoekje aan een niet nader te noemen snackbar (niet op het eiland) maakte ik een afstraffing van jewelste mee. Een vrij schuw uitziend meisje met donkere haren werd de les gelezen door een fulminerende, feeksachtige vrouw - die de eigenaar van de zaak bleek te zijn. De kittelorige Kenau veranderde echter in een gezellige gastvrouw bij aankomst bij onze teakhouten tafel. Met enige voorzichtigheid gaf ik de bestelling door, bang om een (voor het ogenblik slapende) vulkaan van ongepolijste emotie boven mij uit te laten barsten. Achter de frituurpannen verschool zich het schuchtere personeelslid. Uiteindelijk -gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen- smaakte het eten best goed. Misschien kwam het wel door het bloed, zweet maar vooral tranen die erin gestopt waren.

In 2017 kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek met cijfers over werkende jongeren. Bijna de helft van de scholieren had een of meerdere bijbaantjes. Vakkenvullen, een krantenwijk en achter de kassa staan in de top drie van populairste bijbeunbaantjes. Zeker doen, maar kies bewust. Voor je het weet wordt de vloer met je aangevogen in een snackbar. Kortom, een wijze raad: kies je werk na rijp beraad.