Komende week waarschijnlijk nog even zomers

Inmiddels is de weerkundige herfst aangebroken en prompt vroor het aan de grond op 1 september. Bij de voormalige vliegbasis Twente daalde de temperatuur op 10 centimeter hoogte tot iets onder nul.
Na de absolute topzomer inclusief een iets mindere augustusmaand (slechts een graad te warm), kan een deel van de zomerwarmte vanaf 10-12 september weer terugkeren naar de Lage Landen. Zelfs bijna zomerse maxima zijn dan weer mogelijk op Flakkee. Tropenwaarden zijn niet uitzonderlijk tot pakweg half september en de negende maand kan eigenlijk nog gewoon als zomermaand getypeerd worden.
Thans is het beduidend minder weer. Aanvankelijk zag het er nog uitstekend uit met maxima richting 25 graden, maar een opkomend koudeputje verstierde de boel eigenlijk vanaf woensdag. Woensdag was een overgangsdag met al enkele buien waarna het vooral later op donderdag veel koeler was. Aan het einde van de week ligt de middagtemperatuur op zo'n 17-18 graden. Vrijdag en zaterdag worden de koelste dagen. Nog steeds is er dan kans op een enkele bui. Op zondag wordt 't dan alweer minder koel en waarschijnlijk wat droger. Een kleine koude put boven de Noordzee kan evenwel nog een voorbehoud geven. Mogelijk blijft die buienkans toch nog aanwezig op die zondag.
Daarna zien we meer depressieactiviteit ontstaan op de oceaan richting Ierland en bewesten Frankrijk. In samenspel met hogedrukgebieden die zich lijken te ontpoppen boven onze omgeving en richting Duitsland en zelfs Zuid-Scandinavië, kan zich dan een oostelijke tot zuidelijke circulatie ontwikkelen met beter weer.
Meer zon kunnen we verwachten en bij die aflandige wind komen er ook beduidend hogere temperaturen.
Een paar dagen met zomerse maxima behoort dus tot de mogelijkheden zoals gezegd. Nazomers dus!
Uiteraard komen de depressies er dan richting half september weer eens aan te pas en dan lijkt de kans op regen van betekenis ook weer sterk toe te nemen op de Eilanden.
Een grandioze septembermaand zoals in 2006 bijvoorbeeld lijkt er niet in te zitten dit jaar, maar we hebben meer dan genoeg formidabel zomerweer mogen beleven sinds april.