INGEZONDEN:
Eénzijdige keuzes.

Het artikel "Weloverwogen keuzes" in het Eilanden-Nieuws van 31 augustus 2018 vraagt om een reactie. Mevrouw R.J.A. Bron-Slis, algemeen directeur van Zeelenberg Architectuur, vindt het in dat artikel kennelijk nodig de huidige ontwikkeling van het eiland Goeree-Overflakkee en in het bijzonder wat in en op Ouddorp plaatsvindt te verdedigen door te wijzen op een weldoordachte planontwikkeling. Zij zal dat verdedigen nodig vinden omdat het draagvlak voor die ontwikkeling inmiddels ernstig afkalft. Als er al sprake zou zijn van weloverwogen keuzes in de ruimtelijke ontwikkeling, dan mag toch verwacht worden dat alle belangen daarin worden meegenomen. Maar wat zien we in de praktijk gebeuren naast de terecht genoemde kwalitatieve "upgrading?"
In de plannen en in de praktijk overheersen de economisch-private belangen ten koste van de leefbaarheid en de cultuur van de streek. Er is geen sprake van voldoende cultuur-historisch besef. Het stilletjes verloren laten gaan van bijvoorbeeld de kerkenpaden in Ouddorp spreekt boekdelen. In Ouddorp en omgeving is in de zomer een "idiote" drukte ontstaan en ernstige verkeersonveiligheid. Woningen worden voor de bevolking onbetaalbaar. De voortgaande recreatiebouw vormt een ernstige aanslag op het landschap en op de sfeer van rust en ontspanning die zo kenmerkend was voor de kop van Goeree. De gemeente lijkt weinig grip te willen hebben op de ruimtelijke ontwikkeling. Het beeld is inderdaad dat van "aanmodderen" in de ruimtelijke ontwikkeling. De bevolking is overbelast en gestrest geraakt. De burgerinitiatieven Ouddorp Kust Ruimte en Rust (OKKR) en de stichting Natuurlijk Ouddorp ondervinden veel steun en sympathie onder de bevolking en onder de toeristen.
Het getuigt van moed om dan te (durven) spreken van weloverwogen keuzes. Lucebert leerde ons al dat alles van waarde weerloos is. Dat proces van ernstig waardeverlies voltrekt zich nu door de éénzijdigheid in de planontwikkeling en in de uitvoering daarvan.

Dr. Piet Grinwis,
oud-inwoner en bestuurslid van de Stichting Natuurlijk Ouddorp
Heerde, 4 september 2018